PRL-owskie kotlety schabowe dla oszczędnych. W środku - zupełnie inne mięso
Czy jedliście kiedyś kotlety schabowe z mięsa mielonego? Takie mięso panierowane w jajku i bułce do złudzenia przypomina w smaku tradycyjnego schaboszczaka. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu oraz gwarantuje smaczne i soczyste danie. Przekonaj się, czy uda Ci się zwieść domowników.
Mięso mielone może być niemal dwukrotnie tańsze, niż schab wieprzowy. Decydując się na ten przepis możemy zatem oszczędzić nieco grosza. Aby kotlety schabowe były dobrze odwzorowane wybij mięsa mielonego zawarte w nim pęcherzyki powietrza. Dzięki temu zachowana zostanie charakterystyczna zwarta konsystencja potrawy.
Przepis na kotlety schabowe z mięsa mielonego
Składniki:
500 g mielonej łopatki lub szynki
1 jajko
mąka i bułka tarta do panierowania kotletów
olej do smażenia
Niezwykłe kotlety schabowe krok po kroku
Mięso na udawane kotlety schabowe przełóż do miski. Dodaj do niego odrobinę wody, a także sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i wyrabiaj przez 3-4 minuty. Na koniec kilkukrotnie uderz mięsną masą o blat, aby pozbyć się z jej wnętrza powietrza.
Mięso podziel na niewielkie porcje. Z każdej z nich uformuj kulkę i rozpłaszcz ją na placek. Przygotowanego w ten sposób kotlety schabowe panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Na patelni dobrze rozgrzej olej. Kotlety schabowe z mięsa mielonego smaż na złoty kolor z obu stron. Kiedy będą gotowe zdejmij je z patelni i porozkładaj na talerze. Mięso podawaj z ugotowanymi ziemniakami i ulubiona surówką. Klasyczne kotlety schabowe zawsze wyjdą miękkie dzięki tym 2 trikom. Nieoczywisty dodatek do mielonych zapewni im wyjątkową soczystość.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Gessler nie ma litości dla tego błędu. Chodzi o mięso na rosół
Przenigdy nie dodawaj jej do faworków. Będą nadawać się tylko do kosza
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama