Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > PRL-owskie kotlety schabowe dla oszczędnych. W środku - zupełnie inne mięso
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 01.02.2023 12:07

PRL-owskie kotlety schabowe dla oszczędnych. W środku - zupełnie inne mięso

kotlety schabowe
Canva / ejwhite

Czy jedliście kiedyś kotlety schabowe z mięsa mielonego? Takie mięso panierowane w jajku i bułce do złudzenia przypomina w smaku tradycyjnego schaboszczaka. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu oraz gwarantuje smaczne i soczyste danie. Przekonaj się, czy uda Ci się zwieść domowników.

Mięso mielone może być niemal dwukrotnie tańsze, niż schab wieprzowy. Decydując się na ten przepis możemy zatem oszczędzić nieco grosza. Aby kotlety schabowe były dobrze odwzorowane wybij mięsa mielonego zawarte w nim pęcherzyki powietrza. Dzięki temu zachowana zostanie charakterystyczna zwarta konsystencja potrawy.

Przepis na kotlety schabowe z mięsa mielonego

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki lub szynki

  • 1 jajko

  • mąka i bułka tarta do panierowania kotletów

  • olej do smażenia

Niezwykłe kotlety schabowe krok po kroku

Mięso na udawane kotlety schabowe przełóż do miski. Dodaj do niego odrobinę wody, a także sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i wyrabiaj przez 3-4 minuty. Na koniec kilkukrotnie uderz mięsną masą o blat, aby pozbyć się z jej wnętrza powietrza.

Mięso podziel na niewielkie porcje. Z każdej z nich uformuj kulkę i rozpłaszcz ją na placek. Przygotowanego w ten sposób kotlety schabowe panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

Na patelni dobrze rozgrzej olej. Kotlety schabowe z mięsa mielonego smaż na złoty kolor z obu stron. Kiedy będą gotowe zdejmij je z patelni i porozkładaj na talerze. Mięso podawaj z ugotowanymi ziemniakami i ulubiona surówką. Klasyczne kotlety schabowe zawsze wyjdą miękkie dzięki tym 2 trikom. Nieoczywisty dodatek do mielonych zapewni im wyjątkową soczystość.

Canva / Mallivan
Canva / Mallivan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: