Gessler nie ma litości dla tego błędu. Chodzi o mięso na rosół
Rosół lubi wielu smakoszy. Tradycyjna zupa w każdym domu przygotowywana jest nieco inaczej, ale zazwyczaj jej bazą jest kura. Magda Gessler zdradziła ostatnio, co sądzi o tym mięsie i czy jej zdaniem nadaje się do przyrządzenia potrawy. Jej opinia może was zaskoczyć.
Jeśli myślicie, że o gotowaniu rosołu wiecie wszystko, wypowiedź Magdy Gessler może was wprawić w konsternację. Gwiazda Kuchennych Rewolucji zdradziła bowiem ostatnio portalowi Wirtualna Polska, jaki jest jej zdaniem największy błąd popełniany przez Polaków podczas przyrządzania mięsnej zupy.
Wskazanym potknięciem nie było wcale dodawanie ziemniaków czy gotowych przypraw takich jak maggi. Restauratorka zwróciła uwagę na jakość mięsa i wskazała, że jej zdaniem na rosół obecnie nadaje się kaczka i wołowina. Kurę uznała za zbyt niebezpieczny dla zdrowia produktu, argumentując, że zawiera hormony. Czy rzeczywiście kaczka wypada lepiej? Polecamy spróbować.
Przepis na rosół od Magdy Gessler
Składniki:
kaczka o masie około 2 kg
około 500 g szpondra wołowego
zimna woda
3 spore marchewki
2 większe pietruszki
1 niezbyt duży korzeń selera
1 duży liść kapusty
1 średni por, cały
1 większa cebula
kilka suszonych podgrzybków
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren czarnego pieprzu
natka pietruszki wedle uznania
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić dobry rosół? Magda Gessler używa wołowiny i kaczki
Zaczynamy od oczyszczenia mięsa i umieszczenia go w dużym garnku wraz z zielem angielskim, pieprzem czarnym i liściem laurowym. Całość zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez 90 minut, w międzyczasie usuwając szumy.
Po tym czasie dodajemy obrane warzywa, opłukaną kapustę, namoczone przez kilka godzin grzyby oraz opaloną w płomieniu cebulę. Gotujemy jeszcze przez półtorej godziny. Rosół doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z makaronem, najlepiej domowym. Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rosół. Szczególnie polecamy rozgrzewającą wersję z chili oraz złocisty i wyrazisty wariant z kurkumą i imbirem. Oba będą idealne na chłodne dni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak należy gotować parówki? Znany kucharz wyjaśnił, dlaczego Polacy popełniają błąd
Dodaj 3 łyżki do majonezu. Sałatka jarzynowa wyjdzie lekka i przepyszna
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: newsy.gotujmy