Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosta i szybka sałatka z mortadeli
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.11.2021 01:00

Prosta i szybka sałatka z mortadeli

Prosta i szybka sałatka z mortadeli
canva/siims

Sałatka z mortadeli jest prostą, tanią i szybką sałatką na lunch, kolację, spotkanie z przyjaciółmi. Sałatka jest mocno ziemniaczana z wyczuwalną nutą mięsa i ogórków. Całość doprawiona jest aromatycznym sosem czosnkowym. Sprawdź, jak przygotować prostą i szybką sałatkę z mortadeli.

Mortadela jest rodzajem włoskiej, parzonej kiełbasy. Dobrej jakości mortadela ma wyraźny smak i jest dobrze doprawiona i lekko pikantna. Mortadela jest niezwykle popularnym mięsem, dostępnym w niemal każdym sklepie. Mortadela smakuje świetnie zarówno jako dodatek do sałatek, jak i makaronów i w formie plastrów położonych prosto na kanapkę.

Sałatka ziemniaczana z mortadelą jest bardzo pożywna i smaczna. Domowe ogórki konserwowe doskonale komponują się z całością, a cebulka i sos czosnkowy wzmacniają jej walory smakowe. Sos do sałatki przygotuj chwilę wcześniej, aby odpowiednio składniki dobrze się połączyły. Ziemniaki możesz przygotować na dwa sposoby: możesz je ugotować w mundurkach i obrać skórę po ugotowaniu, albo ugotować je tradycyjnie.

Jeśli szukasz pomysłu na szybką sałatkę z mięsem-tu znajdziesz prosty przepis na doskonałą w smaku sałatkę z ryżem i szynką z delikatnym sosem majonezowym.

Przepis na sałatkę z mortadeli

Składniki na 4-5 porcji:

  • 250 g mortadeli

  • 4 ziemniaki

  • 4 ogórki konserwowe

  • mała czerwona cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 3 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

Jak przygotować sałatkę z mortadeli?

Ziemniaki umyj, ale nie obieraj i ugotuj w całości, ugotowane obierz ze skóry, ostudź i pokrój w drobną kostkę.

Przygotuj sos: majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie wstaw do lodówki na czas przygotowania sałatki.

Do miski włóż pokrojone ziemniaki, cebulę, mortadelę, ogórki, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj, następnie wlej sos.

Smacznego.