Prosta i szybka sałatka z mortadeli
Sałatka z mortadeli jest prostą, tanią i szybką sałatką na lunch, kolację, spotkanie z przyjaciółmi. Sałatka jest mocno ziemniaczana z wyczuwalną nutą mięsa i ogórków. Całość doprawiona jest aromatycznym sosem czosnkowym. Sprawdź, jak przygotować prostą i szybką sałatkę z mortadeli.
Mortadela jest rodzajem włoskiej, parzonej kiełbasy. Dobrej jakości mortadela ma wyraźny smak i jest dobrze doprawiona i lekko pikantna. Mortadela jest niezwykle popularnym mięsem, dostępnym w niemal każdym sklepie. Mortadela smakuje świetnie zarówno jako dodatek do sałatek, jak i makaronów i w formie plastrów położonych prosto na kanapkę.
Sałatka ziemniaczana z mortadelą jest bardzo pożywna i smaczna. Domowe ogórki konserwowe doskonale komponują się z całością, a cebulka i sos czosnkowy wzmacniają jej walory smakowe. Sos do sałatki przygotuj chwilę wcześniej, aby odpowiednio składniki dobrze się połączyły. Ziemniaki możesz przygotować na dwa sposoby: możesz je ugotować w mundurkach i obrać skórę po ugotowaniu, albo ugotować je tradycyjnie.
Jeśli szukasz pomysłu na szybką sałatkę z mięsem-tu znajdziesz prosty przepis na doskonałą w smaku sałatkę z ryżem i szynką z delikatnym sosem majonezowym.
Przepis na sałatkę z mortadeli
Składniki na 4-5 porcji:
250 g mortadeli
4 ziemniaki
4 ogórki konserwowe
mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
sól, pieprz
Jak przygotować sałatkę z mortadeli?
Ziemniaki umyj, ale nie obieraj i ugotuj w całości, ugotowane obierz ze skóry, ostudź i pokrój w drobną kostkę.
Przygotuj sos: majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie wstaw do lodówki na czas przygotowania sałatki.
Do miski włóż pokrojone ziemniaki, cebulę, mortadelę, ogórki, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj, następnie wlej sos.
Smacznego.