Proste i tanie ciasto z truskawkami. Deser dla całej rodziny zrobisz za grosze
Jeśli masz ochotę na małe co nie co do kawy, koniecznie upiecz proste ciasto z truskawkami. Deser zachwyci całą rodzinę, a jego przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilka minut. Ciasto jest puszyste, wyrośnięte, a słodki placek rewelacyjnie łączy się z orzeźwiającym smakiem świeżych truskawek.
Truskawki są owocami, które mogłabym jeść bez przerwy. Uwielbiam przygotowywać z nich także przeróżne desery i ciasta. Pucharek lodowy, sernik na zimno, galaretka z truskawkami i ciasto z truskawkami za każdym razem smakują rewelacyjnie i wyglądają bardzo apetycznie.
Przepisów na ciasta z truskawkami jest wiele, jednak mało jest takich, których przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka chwil. Takim właśnie wypiekiem jest szybkie i tanie ciasto z truskawkami przepisu Pani Kasi.
Produkty, które potrzebujemy do tego szybkiego ciasta z truskawkami, kupimy niedrogo w każdym sklepie. Większość składników i tak zwykle jest w domu. W sezonie przygotujmy ciasto ze świeżych owoców, jesienią i zimą możemy wykorzystać mrożone truskawki.
Wystarczy połączyć wszystkie składniki, przelać ciasto na blachę, poukładać truskawki i upiec. Tak przygotowane ciasto z truskawkami smakuje wyśmienicie z mocną, czarną kawą w upalne dni. Ciasto oprószmy cukrem pudrem, będzie wyglądać bardzo apetycznie.
Przepis na proste i tanie ciasto z truskawkami
Składniki:
290 g mąki pszennej
2 jajka
160 g cukru
300 g obranych i pokrojonych truskawek
90 ml oleju roślinnego
opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka mleka
cukier puder do podania
Jak zrobić ciasto z truskawkami
Cukier wymieszaj z cukrem wanilinowym, przełóż do miski, wbij jajka i ucieraj przez kilka minut, następnie na zmianę dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej i mleko. Miksuj do połączenia wszystkich składników.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto, na górę poukładaj świeże truskawki i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu, oprósz ciasto cukrem pudrem.
Jeśli szukasz pomysłu na równie szybkie ciasto- tu poznasz przepis na ciasto z owocami na maślance. Mamy teraz sezon na czereśnie, więc ciasto z czereśniami także musi zagościć na naszych stołach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepyszny rosół z dodatkiem wątróbki. Każdy będzie chciał dokładkę
Obłędne placki ziemniaczane z majonezem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Wyjątkowy farsz zachwyci każdego
Źródło: film na kanale Opolanka Kasia w Kuchni na YouTube