Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zaskakujący przepis Ewy Wachowicz na pierogi z białą kiełbasą. Nie tylko na Wielkanoc
Adam Moskal
Adam Moskal 03.04.2022 17:05

Zaskakujący przepis Ewy Wachowicz na pierogi z białą kiełbasą. Nie tylko na Wielkanoc

Pierogi Ewy Wachowicz
TRICOLORS/East News; canva/zi3000, Getty Images Pro

Pierogi można przygotować na wiele różnych sposobów, czego najlepszym dowodem jest propozycja od Ewy Wachowicz. Znana dziennikarka robi farsz z największego wielkanocnego przysmaku, czyli białej kiełbasy. Takie pierogi zachwycają smakiem i stanowią idealnie uzupełnienie wielkanocnego stołu - choć można jeść je przez cały rok.

Pierogi Ewy Wachowicz są tak wyjątkowe, że wiele osób może mieć problem z powstrzymaniem się przed dokładką. Charakterystyczny smak jest po prostu zbyt dobry, aby ograniczyć się tylko do jednej porcji.

Przepis Ewy Wachowicz na pierogi z białą kiełbasą

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki

  • 100 ml ciepłej wody

  • 1 jajko

Farsz:

  • 1 kg surowej białej kiełbasy

  • 1 łyżka chrzanu

  • 1 jajko

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

Zacznij od przesiania mąki do dużej miski. Wlej do niej gorącą wodę i wymieszaj nożem. Gdy utworzą się kluchy, wbij jajko i zacznij wyrabiać masę. Po wszystkim przykryj ciasto i odstaw je na 20 minut.

Kiełbasę sparz we wrzątku, a po ostygnięciu obierz z niej osłonki. Następnie pokrój kiełbasę w mniejsze kawałki, rozdrobnij widelcem i przełóż do dużej miski. Dodaj do niej jajko, chrzan, majeranek, sól i świeżo mielony czarny pieprz.

Wymieszaj farsz i odstaw go do lodówki pod przykryciem. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Szklanką wycinaj kółka, a na środku każdego z nich kładź łyżką porcję farszu.

Zlep brzegi każdego pieroga, dociskając je widelcem. Wrzucaj pierogi do osolonego wrzątku i gotuj je przez minutę od wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj z podsmażoną cebulką i masłem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić elastyczne i miękkie ciasto na pierogi z wodą i mlekiem. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne pyzy z mięsem.

Pierogi

Źródło zdjęcia: canva/Atide, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram