Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na jarskie flaki z naleśnikami według Ewy Wachowicz. Każdy pokocha ich smak
Renata Materlińska
Renata Materlińska 24.03.2022 01:00

Przepis na jarskie flaki z naleśnikami według Ewy Wachowicz. Każdy pokocha ich smak

Ewa Wachowicz, flaki
TRICOLORS/East News, canva/Darius Dzinnik

Popularny specjał ze zdjęcia wzbudza mieszane uczucia. Dlatego zdradzimy wam przepis na jarskie flaki z naleśnikami według Ewy Wachowicz. Nie ma w nich ani kawałka mięsa, a flaczki imitują pokrojone w paski naleśniki. Ten patent sprawi, że każdy pokocha smak tej zupy.

Flaki są zupą przez jednych bardzo lubianą, przez drugich nieakceptowaną. Niektórym nie przechodzą bowiem przez gardło podroby, inni nie akceptują ich zapachu. Jeśli jednak macie ochotę na wegetariańską namiastkę flaków, służymy doskonałym przepisem.

Ewa Wachowicz przygotowuje wywar, który dzięki dodatkowi warzyw i przypraw, smakuje jak oryginalny. Zamiast flaków dodaje jednak do zupy pokrojone w paski naleśniki. Za ich sprawą jarskie flaki upodabniają się jeszcze bardziej do klasycznych flaków.

Przepis na jarskie flaki z naleśnikami

Składniki:

  • 1 cebula

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • biała część pora

  • 1 pietruszka

  • 2 marchewki

  • kawałek selera korzeniowego

  • 1 kieliszek wytrawnego, białego wina

  • słodka mielona papryka

  • majeranek

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 2 listki laurowe

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • kilka naleśników

  • natka pietruszki

Przygotowanie jarskich flaków

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na maśle. Dodaj pokrojonego pora oraz obrane i starte na dużych oczkach warzywa korzeniowe. Przesmaż, mieszając.

Warzywa podlej winem, zamieszaj, chwilę gotuj. Oprósz je sporą ilością papryki i majeranku. Dodaj ok. 2 l wody, dorzuć ziarna ziela angielskiego i listki laurowe.

Całość gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zupę dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Naleśniki zwiń w rulony, pokrój je w dość cienkie paski. Włóż po kilka pasków do każdego talerza, zalej zupą, posyp posiekaną natką pietruszki.

Jeśli chcesz poznać przepis na tradycyjne flaki, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu też recepturę na flaki z boczniaków.

naleśniki
naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/Qwart

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram