Smakosze.pl
Kokosanki w przepysznej odsłonie

Canva / alpaksoy

Prosty przepis na domowe kokosanki

19 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie od dziś wiadomo, że smakosze uwielbiają ciastka. Dawniej kokosanki cieszyły się ogromną popularnością. Dziś są już nieco zapomniane. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je samodzielnie. Kultowe ciastka będą gotowe nawet w 30 minut.

Kokosanki dla licznego grona osób są niepowtarzalnym smakiem beztroskiego dzieciństwa. Okazuje się, że istnieje prosty sposób, dzięki któremu będziemy mogli się nimi ponownie nacieszyć.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kokosanki o smaku wspomnień

Bez wątpienia kokosanki można uznać za deser wręcz kultowy. Nie bez powodu znaczna część z nas wspomina je z nutą nostalgii. Miękkie ciastka nawet dziś z miłą chęcią zostałyby spałaszowane przez wielu smakoszy.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na deser, który doskonale sprawdza się latem. Tym razem sięgniemy po niezawodną recepturę na kokosanki. Ciastka wyjdą perfekcyjnie miękkie. Jakich składników potrzebujemy?

  • 4 białka jajek

  • 300 g drobnych wiórków kokosowych

  • 150 g drobnego cukru

  • odrobina olejku waniliowego

  • szczypta soli

Pyszne krokiety bez zawijania

Jak zrobić krokiety bez zawijania?

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na wyśmienite kokosanki

Na początku białka ubijamy mikserem. Najlepiej zacząć od małych obrotów i stopniowo je zwiększać. Cały proces nie powinien trwać dłużej niż 2 minuty. Po tym czasie ubite białko wzbogacamy o cukier.

Cukier należy dodawać niewielkimi partiami. Za każdym razem łączymy oba składniki przy użyciu miksera. Do masy dodajemy kilka kropli olejku oraz wiórki kokosowe. Wszystko mieszamy szpatułką.

Ciasto wykładamy niewielkimi porcjami na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Kokosanki wstawiamy na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Gotowe smakołyki można od razu pałaszować. Godne uwagi są również ciastka z maszynki.

Kultowe kokosanki

Kultowe kokosanki

Canva / alpaksoy

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >