Prosty przepis na domowe kokosanki
Nie od dziś wiadomo, że smakosze uwielbiają ciastka. Dawniej kokosanki cieszyły się ogromną popularnością. Dziś są już nieco zapomniane. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je samodzielnie. Kultowe ciastka będą gotowe nawet w 30 minut.
Kokosanki dla licznego grona osób są niepowtarzalnym smakiem beztroskiego dzieciństwa. Okazuje się, że istnieje prosty sposób, dzięki któremu będziemy mogli się nimi ponownie nacieszyć.
Kokosanki o smaku wspomnień
Bez wątpienia kokosanki można uznać za deser wręcz kultowy. Nie bez powodu znaczna część z nas wspomina je z nutą nostalgii. Miękkie ciastka nawet dziś z miłą chęcią zostałyby spałaszowane przez wielu smakoszy.
Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na deser, który doskonale sprawdza się latem. Tym razem sięgniemy po niezawodną recepturę na kokosanki. Ciastka wyjdą perfekcyjnie miękkie. Jakich składników potrzebujemy?
4 białka jajek
300 g drobnych wiórków kokosowych
150 g drobnego cukru
odrobina olejku waniliowego
szczypta soli
Prosty przepis na wyśmienite kokosanki
Na początku białka ubijamy mikserem. Najlepiej zacząć od małych obrotów i stopniowo je zwiększać. Cały proces nie powinien trwać dłużej niż 2 minuty. Po tym czasie ubite białko wzbogacamy o cukier.
Cukier należy dodawać niewielkimi partiami. Za każdym razem łączymy oba składniki przy użyciu miksera. Do masy dodajemy kilka kropli olejku oraz wiórki kokosowe. Wszystko mieszamy szpatułką.
Ciasto wykładamy niewielkimi porcjami na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Kokosanki wstawiamy na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Gotowe smakołyki można od razu pałaszować. Godne uwagi są również ciastka z maszynki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Jadzia gotuje ogórkową na wyjątkowym mięsie. Zupa wychodzi lekka i przepyszna
Kuroń robi śledzie pod pierzynką inaczej niż wszyscy. Nadaje potrawie lekkości w ciekawy sposób