Prosty przepis na pyszne donuty - wielkiej konkurencji dla pączków i faworków
Donuty, czyli klasyczne amerykańskie pączki z dziurką, są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych polskich pączków. Ich przygotowanie w domu jest zaskakująco proste, dzięki czemu zbliżający się Tłusty Czwartek można świętować domowymi specjałami. Poniżej pokazujemy krok po kroku jak zabrać się za zrobienie amerykańskich donutów.
Tłusty Czwartek już za rogiem, dlatego wielu Polaków zaczyna planować jakie rodzaje i ile pączków zdołają tego dnia zjeść. Jeśli masz ochotę spróbować coś nowego, polecamy sprawdzić smak domowych donutów.
Istnieje wiele metod na przyrządzenie donutów, lecz większość z nich zakłada użycie przemysłowych urządzeń i składników, do których przeciętny kowalski nie ma dostępu. Poniższa receptura jest maksymalnie uproszczona i dostosowana do domowych warunków.
Przepis na amerykańskie donuty
Składniki:
55 g oleju
55 g masła
500 ml mleka
3 jajka
20 g drożdży suchych
1 kg mąki
170 g cukru
1 łyżeczka soli
Do garnka wlej jajka, olej i dodaj do nich masło. Postaw garnek na ogniu i podgrzewaj składniki do ok. 40 stopni Celsjusza. Masę przelej do miski, dodaj do niej drożdże, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj do niej sól i cukier. Stopniowo przesypuj je do masy jajecznej, cały czas mieszając mikserem. Wyrabiaj ciasto przez 15 minut, przykryj je folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę w chłodne miejsce.
Wyłóż ciasto na blat z mąką i rozwałkuj je do grubości 1,5 cm. Wycinaj z niego kółka szklanką, w których następnie należy wyciąć mniejsze kółka kieliszkiem ze środka. Odstaw je do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godzinę. Smaż pączki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak rozpoznać dobrego makowca. Ten tekst wyjawia przepis na kotlety mielone z piekarnika.
Źródło zdjęcia: canva/Shaiith, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędnie kremowa jajecznica z serkiem śmietankowym. Idealna na śniadanie
Prosty przepis na kultową kiszkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem
Źródło: kukbuk