Prosty sos do spaghetti bez mięsa
Spaghetti Napoli jest doskonałym pomysłem na bezmięsny, pożywny obiad. Makaron z sosem pomidorowym, doprawionym ziołami i parmezanem ma intensywny smak i aromat, który zachwyci wszystkich domowników. Poznaj przepis na prosty sos do spaghetti, który przygotujesz w 20 minut.
Spaghetti Napoli to klasyczne, włoskie danie. Suszone zioła, czosnek, parmezan i oliwa dodają potrawie niezwykłego smaku i aromatu, rodem ze słonecznej Italii. Domowy sos do spaghetti bez mięsa jest mocno pomidorowy i słodki. Parmezan natomiast doda daniu mocnego, wyraźnego akcentu.
Spaghetti możesz przygotować na dwa sposoby: możesz polać sosem makaron lub podsmażyć porcję makaronu z kilkoma łyżkami sosu. Makaron podsmażony w ten sposób uzyska smak całego dania i będzie bardziej aromatyczny. Całą potrawę koniecznie oprósz startym parmezanem, aby podkreślić jej wyjątkowy smak.
Wypróbuj również bezmięsne spaghetti aglio olio e peperoncino, czyli makaron z czosnkiem, oliwą, pietruszką i pikantnymi papryczkami. To doskonały pomysł na proste i wyjątkowo smaczne danie włoskiej kuchni.
Prosty sos do spaghetti bez mięsa
Składniki na 4 porcje:
250 ml passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
czerwona cebula
garść pomidorków koktajlowych
marchewka
2 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki cukru
kawałek parmezanu
opakowanie makaronu spaghetti
sól, pieprz
Jak przygotować prosty sos do spaghetti bez mięsa?
Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pomidorki koktajlowe i smaż jeszcze kilka minut. Następnie wlej passatę, dopraw cukrem, oregano, bazylią, pieprzem i gotuj na wolnym ogniu, aż marchewka będzie miękka. W tym czasie ugotuj makaron do spaghetti al dente i zetrzyj parmezan na tarce z małymi oczkami.
Makaron odcedź, sos zblenduj na gładką, jednolitą masę. Polej nim makaron, oprósz parmezanem.
Smacznego.