Prosty sposób Gessler na idealne ciasto na pierogi
Ciasto na pierogi nie jest wcale trudne w wykonaniu. Magda Gessler ma swój własny sposób na zrobienie go najłatwiejszą metodą. W jej przepisie wystarczą 3 składniki, aby móc cieszyć się ciastem o idealnych właściwościach.
Każdy, kto lubi dobre i łatwe w przygotowaniu pierogi, powinien przetestować recepturę słynnej restauratorki Magdy Gessler. Przepis jest bardzo prosty i nikt nie powinien mieć z nim większych problemów.
Co więcej, dzięki zastosowaniu jedynie 3 składników, ogranicza się ilość pracy oraz kosztów. W recepturze gwiazdy TVN nie ma jednak jajek, co niektórych może zaskoczyć. Mimo wszystko ciasto jest doskonałe.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ciasto na pierogi Magdy Gessler
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak przygotować klasyczne szare kluchy w delikatnie nowej odsłonie. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których warto włączyć do swojej codziennej diety mintaja.
Składniki:
500 g mąki pszennej
125 ml ciepłej wody
sól
Mąkę przesiej przez sitko bezpośrednio na stolnicę. Zrób w kopczyku dołek i wsyp do niego szczyptę soli. Wlej do środka ciepłą, przegotowaną wodę i wymieszaj z mąką.
Zagniataj masę szybkimi ruchami, cały czas dolewając stopniowo wodę. Gdy ciasto będzie wyrobione, podziel je na cztery części i rozwałkuj je na cienki placek.
Wykrawaj kółka z każdej części ciasta i napełnij je wybranym farszem. Uformuj pierogi i gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Smacznego.
Źródło: canva.com/millermountainman, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: zdrowie.wprost.pl