Smakosze.pl
Ciasto na pierogi Magdy Gessler

TRICOLORS/East News; canva.com/woyzzeck, Getty Images

Prosty sposób Gessler na idealne ciasto na pierogi

20 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ciasto na pierogi nie jest wcale trudne w wykonaniu. Magda Gessler ma swój własny sposób na zrobienie go najłatwiejszą metodą. W jej przepisie wystarczą 3 składniki, aby móc cieszyć się ciastem o idealnych właściwościach.

Każdy, kto lubi dobre i łatwe w przygotowaniu pierogi, powinien przetestować recepturę słynnej restauratorki Magdy Gessler. Przepis jest bardzo prosty i nikt nie powinien mieć z nim większych problemów.

Co więcej, dzięki zastosowaniu jedynie 3 składników, ogranicza się ilość pracy oraz kosztów. W recepturze gwiazdy TVN nie ma jednak jajek, co niektórych może zaskoczyć. Mimo wszystko ciasto jest doskonałe.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto na pierogi Magdy Gessler

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak przygotować klasyczne szare kluchy w delikatnie nowej odsłonie. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których warto włączyć do swojej codziennej diety mintaja. 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 125 ml ciepłej wody

  • sól

Mąkę przesiej przez sitko bezpośrednio na stolnicę. Zrób w kopczyku dołek i wsyp do niego szczyptę soli. Wlej do środka ciepłą, przegotowaną wodę i wymieszaj z mąką.

Kapusta pekińska w surówce

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

CZYTAJ DALEJ

Zagniataj masę szybkimi ruchami, cały czas dolewając stopniowo wodę. Gdy ciasto będzie wyrobione, podziel je na cztery części i rozwałkuj je na cienki placek.

Wykrawaj kółka z każdej części ciasta i napełnij je wybranym farszem. Uformuj pierogi i gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Smacznego.

Pierogi

Źródło: canva.com/millermountainman, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowie.wprost.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >