Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty sposób na soczystą wątróbkę. Koniecznie połącz ją z soczystym owocem

Prosty sposób na soczystą wątróbkę. Koniecznie połącz ją z soczystym owocem

Prosty sposób na soczystą wątróbkę
canva/ajafoto

Wątróbka jest rarytasem, który skusi niejednego smakosza. Gdy po usmażeniu pozostanie delikatna i soczysta, będzie naprawdę pyszna. Warto podać ją ze słodką gruszką, która doskonale skomponuje się z karmelizowaną cebulką. Danie będzie lekkie i przyjemne w odbiorze. Koniecznie spróbujcie.

Wątróbka podana z kiszoną kapustą czy sosem pieczarkowym jest wyśmienita. Gdy robi się cieplej, warto zaserwować ją w nieco lżejszej wersji. Pełen pysznego słodkiego soku smażony rarytas z gruszką i cebulką z pewnością spodoba się nie tylko entuzjastom drobiowych podrobów. Spróbujecie?

Przepis na doskonałą wątróbkę z gruszką i cebulą

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • 2 większe, twarde gruszki

  • 2 duże cebule cukrowe

  • sok wyciśnięty z połówki cytryny

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy ją w dość grube plastry. Gruszki myjemy, usuwamy skórkę i kroimy je w ósemki. Owoc skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulę, delikatnie ja rumieniąc na większym ogniu.

Warzywo przenosimy na głęboki talerz, a następnie doprawiamy solą o raz pieprzem. Przykrywamy folią aluminiową, by nie ostygło. Na patelnię wrzucamy gruszki oraz zielony pieprz. Smażymy przez 1-2 minuty z każdej strony.

Przenosimy podsmażone owoce do cebuli. Wątróbkę oczyszczamy i osuszamy, starannie pokrywamy jej powierzchnię mąką — dzięki temu olej nie będzie pryskał przy smażeniu. Smażymy około 5 minut na dobrze rozgrzanej oliwie i pod przykryciem.

W międzyczasie kilka razy obracamy. Kiedy wątróbka będzie zrumieniona z zewnątrz, zdejmujemy ją z ognia i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy ją z przygotowaną wcześniej gruszką i cebulą oraz ziemniakami z wody. Smacznego.

Wątróbka z gruszką jest wyśmienita
Wątróbka z gruszką jest wyśmienita

Źródło zdjęcia: canva/Wiktory Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam