Prosty sposób na soczystą wątróbkę. Koniecznie połącz ją z soczystym owocem
Wątróbka jest rarytasem, który skusi niejednego smakosza. Gdy po usmażeniu pozostanie delikatna i soczysta, będzie naprawdę pyszna. Warto podać ją ze słodką gruszką, która doskonale skomponuje się z karmelizowaną cebulką. Danie będzie lekkie i przyjemne w odbiorze. Koniecznie spróbujcie.
Wątróbka podana z kiszoną kapustą czy sosem pieczarkowym jest wyśmienita. Gdy robi się cieplej, warto zaserwować ją w nieco lżejszej wersji. Pełen pysznego słodkiego soku smażony rarytas z gruszką i cebulką z pewnością spodoba się nie tylko entuzjastom drobiowych podrobów. Spróbujecie?
Przepis na doskonałą wątróbkę z gruszką i cebulą
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
2 większe, twarde gruszki
2 duże cebule cukrowe
sok wyciśnięty z połówki cytryny
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy ją w dość grube plastry. Gruszki myjemy, usuwamy skórkę i kroimy je w ósemki. Owoc skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulę, delikatnie ja rumieniąc na większym ogniu.
Warzywo przenosimy na głęboki talerz, a następnie doprawiamy solą o raz pieprzem. Przykrywamy folią aluminiową, by nie ostygło. Na patelnię wrzucamy gruszki oraz zielony pieprz. Smażymy przez 1-2 minuty z każdej strony.
Przenosimy podsmażone owoce do cebuli. Wątróbkę oczyszczamy i osuszamy, starannie pokrywamy jej powierzchnię mąką — dzięki temu olej nie będzie pryskał przy smażeniu. Smażymy około 5 minut na dobrze rozgrzanej oliwie i pod przykryciem.
W międzyczasie kilka razy obracamy. Kiedy wątróbka będzie zrumieniona z zewnątrz, zdejmujemy ją z ognia i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy ją z przygotowaną wcześniej gruszką i cebulą oraz ziemniakami z wody. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Wiktory Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepszy przepis na udka z kurczaka bez pieczenia. Sekretem jest egzotyczny sos
Ukryte funkcje w zwykłych piekarnikach. Są niezwykle przydatne
Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi? Sekretem jest temperatura wody
Źródło: mniammniam