Pokrój jabłka na plastry, ułóż na cieście i zawiń w rulon. Wszyscy w moim domu uwielbiają to ciasto
Proste ciasto z jabłkiem można zrobić w kilka chwil. Jesienny deser będzie prawdziwą gratką dla całej rodziny. U mnie stał się prawdziwym hitem już po pierwszym przygotowaniu.
Ciasto z jabłkiem skusi każdego
W moim domu jesienią zawsze pojawiają się wypieki z sezonowymi owocami. Uwielbiam do nich wykorzystywać śliwki, lecz moja rodzina zdecydowanie stawia na połączenie jabłek i cynamonu. Nie oznacza to jednak pieczenia szarlotki.
Smakołyk na kruchym spodzie wymaga czasu. Odkąd jednak znalazłam recepturę na deser z udziałem ciasta francuskiego, jej namiastkę przygotowuję niemalże ekspresowo. Przepis wyjawiam w dalszej części artykułu.
Ta surówka pasuje do każdego obiadu, wystarczy marchewka i 2 dodatki. Smakuje lepiej niż z restauracjiPyszne ciasto francuskie z jabłkami
Prosty wypiek na bazie ciasta francuskiego i jabłek króluje w moim domu. Zamiast cynamonu można oczywiście dodawać inne pasujące przyprawy. Wersja podstawowa jest jednak na tyle satysfakcjonująca, że warto ją przetestować.
Składniki:
- 2 większe jabłka
- 500 g gotowego ciasta francuskiego
- 30 g masła lub margaryny
- mąka pełnoziarnista
- cynamon
- cukier (opcjonalnie)
Stawiam na słodkie jabłka, więc cukru już do deseru nie dodaję. Jeśli macie ochotę, można jabłka nim oczywiście posypać i wcale nie skomplikuje to wykonania ciasta. Dokładną instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.
Jak zrobić deser z jabłkami? Ciasto francuskie jest kluczowe
Zaczynam od wyjęcia gotowego ciasta francuskiego z opakowania. Delikatnie posypuję je mąką pełnoziarnistą i rozwałkowuję. Teraz smaruję placek roztopionym masłem lub margaryną. Następnie układam pokrojone w plastry jabłko.
Wcześniej owoc myję. Nie obieram ze skórki, ale można to zrobić, jeśli deser jadły będą małe dzieci. Jabłkowe kawałki, posypuję delikatnie cynamonem, po czym ostrożnie zwijam całość w rulon. Tnę go na kawałki o szerokości 3-4 cm.
Układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 25 minut. Po tym czasie podpiekam jeszcze przez 5-10 minut z włączonym termoobiegiem.
Jak podać ciasto z jabłkami?
Ostudzony deser można jeszcze pokryć lukrem np. takim bez jajka. Nie jest to jednak konieczne, zwłaszcza gdy planujemy smakołyk podać najmłodszym, warto go pominąć.
Z jabłek warto przygotować również mus do słoików — przyda się do naleśników, ciast i owsianek. Polecam też znakomity przepis na racuchy jabłkowe z dodatkiem dyni.