Smakosze.pl
Rosół Magdy Gessler

TRICOLORS/East News; FoodieMedia, Getty Images

Przepis Magdy Gessler na wyjątkowy rosół

23 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Rosół Magdy Gessler jest wyjątkowy dzięki jednemu składnikowi - goździkom. Ich dodatek sprawia, że wywar nabiera zupełnie nowego smaku oraz aromatu. W poniższym przepisie zdradzamy jak wykonać go krok po kroku.

Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowy rosół. Zupa ta jest uwielbiana praktycznie w całej Polsce i bez wątpienia zyskała już miano kultowej. Dlatego receptura Magdy Gessler jest tak pożądana przez prawdziwych smakoszy.

Gessler do wywaru dorzuca goździki, które wprowadzają odrobinę korzenności i egzotyczności do smaku. Choć różnica jest delikatnie wyczuwalna od klasycznej zupy, wyćwiczone podniebienie zachwyci się już od pierwszej łyżki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na rosół Magdy Gessler

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • cała kura rosołowa

  • szyja indycza

  • porcja wołowiny rosołowej

  • woda

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 2 cebule

  • por

  • 5 g lubczyku

  • pół selera

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 6 ziaren pieprzu

  • 6 goździków

  • sól

  • natka pietruszki

Wszystkie warzywa obierz ze skórki i dokładnie umyj. Do garnka włóż mięso oraz obrane warzywa - poza cebulą. Tę opal nad palnikiem gazowym, aby móc wykorzystać jej właściwości barwiące zupę. Zalej garnek wodą i postaw na gazie.

Kotlet schabowy

Co zrobić, żeby kotlety schabowe były soczyste?

CZYTAJ DALEJ

Dodaj do wywaru cebulę i gotuj przez 3 godziny. Zbieraj cały czas szumowiny gromadzące się na powierzchni wywaru. Dodaj przyprawy poza solą i gotuj kolejne 2 godziny.

Aby rosół był klarowny, dodaj do niego 2 białka jaja i powoli podgrzej. Następnie przecedź zupę przez gazę. Podawaj z makaronem i odrobiną siekanej pietruszki. Smacznego.

Rosół

Źródło: Lester120, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Puszysty omlet po cesarsku. Śniadaniowy przysmak z Austrii

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z patelni na szybko. Smażony dodatek do obiadu

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić klasyczne śląskie karminadle? Tradycyjna wersja kotleta mielonego

Czytaj więcej >
Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb

Przepisy

Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb. Tomasz Strzelczyk wyjawił swoją recepturę

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku. Idealne na świętowanie Światowego Dnia Hamburgera 28 maja

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepyszne i soczyste mięsne babeczki. Sekretem jest dodatek sera

Czytaj więcej >