Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na dżem z pigwy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.11.2021 01:00

Przepis na dżem z pigwy

Przepis na dżem z pigwy
canva/ChristianJung

Dżem z pigwy smakuje obłędnie ze świeżym chlebem, naleśnikami, racuchami i placuszkami na słodko. Dżem to połączenie cukru z kwaśną pigwą, ma więc ciekawy, przełamany smak, który wzbogacony jest aromatyczną laską wanilii. Poznaj przepis na pyszny i zdrowy dżem z pigwy.

Pigwa jest owocem zbliżonym wyglądem do jabłek i gruszek, jednak surowa jest bardzo twarda i cierpka w smaku. Owoc doskonale nadaje się do przygotowywania przetworów na zimę, takich jak dżemy, konfitury, a także do nalewek, soków i syropów, doskonałych do zimowych, rozgrzewających herbat.

Pigwa zawiera ogromne ilości witaminy C, wzmacnia więc naszą odporność, uszczelnia żyły, redukuje stres oksydacyjny i opóźnia procesy starzenia. Syropy i nalewki z pigwy stosowane są od lat w medycynie naturalnej jako lek na przeziębienie i grypę.

Dżem z pigwy urozmaici smak racuchów, naleśników i placuszków bananowych, doskonałych na śniadanie lub słodką przekąskę. Dania przygotuj z dżemem i poznaj ich nowy, wyjątkowy smak i aromat.

Przepis na dżem z pigwy

Składniki:

  • 1 kg pigwy

  • 350 g cukru

  • 250 ml wody

  • laska wanilii

Jak przygotować dżem z pigwy?

Owoce umyj, obierz ze skóry i wyjmij pestki, następnie pokrój je w drobną kostkę i przełóż do garnka. Dodaj wodę, cukier i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dokładnie wymieszaj, dodaj całą laskę wanilii i ponownie gotuj przez 2 godziny, co jakiś czas mieszając.

Gorący dżem przełóż do słoiczków i pasteryzuj 20 minut.