Przepis na kotlety schabowe po staropolsku
Kotlety schabowe są daniem, które ma bogatą tradycję w Polsce. Pierwsze wzmianki o nich znaleźć możemy w XIX–wiecznej publicystyce. Kotlet schabowy po staropolsku wyróżnia się większą złożonością i pełniejszym, bardziej wyczuwalnym smakiem.
Kotlety schabowe co weekend znajdziemy na naszych stołach, w końcu niedzielny bardzo często składa się z tradycyjnego rosołu oraz właśnie kotletów z ziemniakami i surówką. Jeśli znudził wam się tradycyjny smak kotletów mamy dla was ratunek. Schabowe po staropolsku są wspaniałą odmianą dla klasycznego dania.
Nie raz wspominaliśmy o różnych metodach przygotowania kotletów. Ciekawą opcją dla wegetarian są choćby kotlety ziemniaczane. Z kolei osoby, które niespecjalnie przepadają za smażonymi, ciężkostrawnymi potrawami, mogą przygotować kotlety w piekarniku.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Kotlety schabowe po staropolsku wyróżniają się ciekawym smakiem
Przygotowywanie tradycyjnych kotletów nie jest trudną sztuką, tak samo jest z kotletami po staropolsku. Aby je wykonać potrzebujemy jedynie jednego kroku więcej, lecz dodatkowy nakład pracy odpłaci nam się nieznanym do tej pory wspaniałym smakiem i aromatem.
Jakich składników potrzebujemy?
Marynata
szklanka mleka
cebula
gałązka rozmarynu
ząbek czosnku
sól
pieprz
Kotlety
Schab z kością
szklanka mąki
szklanka bułki tartej
smalec
3 jajka
sól
pieprz
Jak przygotować kotlety po staropolsku?
Do miski wlej mleko, dodaj posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany rozmaryn, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj.
Schab rozbij na kotlety o grubości około jednego centymetra. Mięso włóż do marynaty na minimalnie dwie godziny, lecz najlepszy efekt uzyskasz, kiedy będziesz je marynować w lodówce przez 24 godziny.
Żródło: Canva (Thomas Demarczyk, Getty Images Signature)
Kiedy mięso będzie gotowe, wyjmij je i wysusz. W misce rozbij jajka, na dwa osobne talerze rozsyp mąkę oraz bułkę.
Kotlety obtaczaj w kolejności mąka-jajka-bułka tarta. Taka kolejność gwarantuje, że panierka nie odklei się w trakcie smażenia.
Na patelni rozgrzej dość dużo smalcu i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron. Podawaj je z tłuczonymi ziemniakami oraz mizerią.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mojegotowanie.pl