Smakosze.pl
Kotlety schabowe po staropolsku zachwycają smakiem

Canva (Yana Gayvoronskaya)

Przepis na kotlety schabowe po staropolsku

18 Lipca 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Kotlety schabowe są daniem, które ma bogatą tradycję w Polsce. Pierwsze wzmianki o nich znaleźć możemy w XIX–wiecznej publicystyce. Kotlet schabowy po staropolsku wyróżnia się większą złożonością i pełniejszym, bardziej wyczuwalnym smakiem.

Kotlety schabowe co weekend znajdziemy na naszych stołach, w końcu niedzielny bardzo często składa się z tradycyjnego rosołu oraz właśnie kotletów z ziemniakami i surówką. Jeśli znudził wam się tradycyjny smak kotletów mamy dla was ratunek. Schabowe po staropolsku są wspaniałą odmianą dla klasycznego dania.

Nie raz wspominaliśmy o różnych metodach przygotowania kotletów. Ciekawą opcją dla wegetarian są choćby kotlety ziemniaczane. Z kolei osoby, które niespecjalnie przepadają za smażonymi, ciężkostrawnymi potrawami, mogą przygotować kotlety w piekarniku.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kotlety schabowe po staropolsku wyróżniają się ciekawym smakiem

Przygotowywanie tradycyjnych kotletów nie jest trudną sztuką, tak samo jest z kotletami po staropolsku. Aby je wykonać potrzebujemy jedynie jednego kroku więcej, lecz dodatkowy nakład pracy odpłaci nam się nieznanym do tej pory wspaniałym smakiem i aromatem.

Jakich składników potrzebujemy?

Marynata

  • szklanka mleka 

  • cebula

  • gałązka rozmarynu

  • ząbek czosnku

  • sól

  • pieprz

Kotlety

  • Schab z kością

  • szklanka mąki

  • szklanka bułki tartej

  • smalec

  • 3 jajka

  • sól

  • pieprz

Kobieta w sklepie

Nowy projekt ustawy uszczelniający zakaz handlu nagle trafił do sejmu

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować kotlety po staropolsku?

Do miski wlej mleko, dodaj posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany rozmaryn, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj. 

Schab rozbij na kotlety o grubości około jednego centymetra. Mięso włóż do marynaty na minimalnie dwie godziny, lecz najlepszy efekt uzyskasz, kiedy będziesz je marynować w lodówce przez 24 godziny. 

Kotlety po staropolsku

Kotlety po staropolsku

Żródło: Canva (Thomas Demarczyk, Getty Images Signature)

Kiedy mięso będzie gotowe, wyjmij je i wysusz. W misce rozbij jajka, na dwa osobne talerze rozsyp mąkę oraz bułkę. 

Kotlety obtaczaj w kolejności mąka-jajka-bułka tarta. Taka kolejność gwarantuje, że panierka nie odklei się w trakcie smażenia. 

Na patelni rozgrzej dość dużo smalcu i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron. Podawaj je z tłuczonymi ziemniakami oraz mizerią.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram 

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >