Smakosze.pl
Kotlety schabowe po staropolsku zachwycają smakiem

Canva (Yana Gayvoronskaya)

Przepis na kotlety schabowe po staropolsku

18 Lipca 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Kotlety schabowe są daniem, które ma bogatą tradycję w Polsce. Pierwsze wzmianki o nich znaleźć możemy w XIX–wiecznej publicystyce. Kotlet schabowy po staropolsku wyróżnia się większą złożonością i pełniejszym, bardziej wyczuwalnym smakiem.

Kotlety schabowe co weekend znajdziemy na naszych stołach, w końcu niedzielny bardzo często składa się z tradycyjnego rosołu oraz właśnie kotletów z ziemniakami i surówką. Jeśli znudził wam się tradycyjny smak kotletów mamy dla was ratunek. Schabowe po staropolsku są wspaniałą odmianą dla klasycznego dania.

Nie raz wspominaliśmy o różnych metodach przygotowania kotletów. Ciekawą opcją dla wegetarian są choćby kotlety ziemniaczane. Z kolei osoby, które niespecjalnie przepadają za smażonymi, ciężkostrawnymi potrawami, mogą przygotować kotlety w piekarniku.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kotlety schabowe po staropolsku wyróżniają się ciekawym smakiem

Przygotowywanie tradycyjnych kotletów nie jest trudną sztuką, tak samo jest z kotletami po staropolsku. Aby je wykonać potrzebujemy jedynie jednego kroku więcej, lecz dodatkowy nakład pracy odpłaci nam się nieznanym do tej pory wspaniałym smakiem i aromatem.

Jakich składników potrzebujemy?

Marynata

  • szklanka mleka 

  • cebula

  • gałązka rozmarynu

  • ząbek czosnku

  • sól

  • pieprz

Kotlety

  • Schab z kością

  • szklanka mąki

  • szklanka bułki tartej

  • smalec

  • 3 jajka

  • sól

  • pieprz

Kobieta w sklepie

Nowy projekt ustawy uszczelniający zakaz handlu nagle trafił do sejmu

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować kotlety po staropolsku?

Do miski wlej mleko, dodaj posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany rozmaryn, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj. 

Schab rozbij na kotlety o grubości około jednego centymetra. Mięso włóż do marynaty na minimalnie dwie godziny, lecz najlepszy efekt uzyskasz, kiedy będziesz je marynować w lodówce przez 24 godziny. 

Kotlety po staropolsku

Kotlety po staropolsku

Żródło: Canva (Thomas Demarczyk, Getty Images Signature)

Kiedy mięso będzie gotowe, wyjmij je i wysusz. W misce rozbij jajka, na dwa osobne talerze rozsyp mąkę oraz bułkę. 

Kotlety obtaczaj w kolejności mąka-jajka-bułka tarta. Taka kolejność gwarantuje, że panierka nie odklei się w trakcie smażenia. 

Na patelni rozgrzej dość dużo smalcu i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron. Podawaj je z tłuczonymi ziemniakami oraz mizerią.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram 

Dominika MikaAutor

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Chrupiące i obłędnie pysznie ziemniaczki pieczone według Nigelli Lawson

Czytaj więcej >

Przepisy

Paszteciki z kapustą i grzybami według Tomasz Strzelczyka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepyszne, świąteczne ciasto bez pieczenia - szybki i tani przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki ziemniaczane po węgiersku

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosta i sycącą zapiekanka makaronowa z kiełbasą i serem

Czytaj więcej >

Przepisy

Puree z dyni do obiadu

Czytaj więcej >