Smakosze.pl
Kotlety schabowe po staropolsku zachwycają smakiem

Canva (Yana Gayvoronskaya)

Przepis na kotlety schabowe po staropolsku

25 Lipca 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Kotlety schabowe są daniem, które ma bogatą tradycję w Polsce. Pierwsze wzmianki o nich znaleźć możemy w XIX–wiecznej publicystyce. Kotlet schabowy po staropolsku wyróżnia się większą złożonością i pełniejszym, bardziej wyczuwalnym smakiem.

Kotlety schabowe co weekend znajdziemy na naszych stołach, w końcu niedzielny bardzo często składa się z tradycyjnego rosołu oraz właśnie kotletów z ziemniakami i surówką. Jeśli znudził wam się tradycyjny smak kotletów mamy dla was ratunek. Schabowe po staropolsku są wspaniałą odmianą dla klasycznego dania.

Nie raz wspominaliśmy o różnych metodach przygotowania kotletów. Ciekawą opcją dla wegetarian są choćby kotlety ziemniaczane. Z kolei osoby, które niespecjalnie przepadają za smażonymi, ciężkostrawnymi potrawami, mogą przygotować kotlety w piekarniku.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kotlety schabowe po staropolsku wyróżniają się ciekawym smakiem

Przygotowywanie tradycyjnych kotletów nie jest trudną sztuką, tak samo jest z kotletami po staropolsku. Aby je wykonać potrzebujemy jedynie jednego kroku więcej, lecz dodatkowy nakład pracy odpłaci nam się nieznanym do tej pory wspaniałym smakiem i aromatem.

Jakich składników potrzebujemy?

Marynata

  • szklanka mleka 

  • cebula

  • gałązka rozmarynu

  • ząbek czosnku

  • sól

  • pieprz

Kotlety

  • Schab z kością

  • szklanka mąki

  • szklanka bułki tartej

  • smalec

  • 3 jajka

  • sól

  • pieprz

Kobieta w sklepie

Nowy projekt ustawy uszczelniający zakaz handlu nagle trafił do sejmu

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować kotlety po staropolsku?

Do miski wlej mleko, dodaj posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany rozmaryn, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj. 

Schab rozbij na kotlety o grubości około jednego centymetra. Mięso włóż do marynaty na minimalnie dwie godziny, lecz najlepszy efekt uzyskasz, kiedy będziesz je marynować w lodówce przez 24 godziny. 

Kotlety po staropolsku

Kotlety po staropolsku

Żródło: Canva (Thomas Demarczyk, Getty Images Signature)

Kiedy mięso będzie gotowe, wyjmij je i wysusz. W misce rozbij jajka, na dwa osobne talerze rozsyp mąkę oraz bułkę. 

Kotlety obtaczaj w kolejności mąka-jajka-bułka tarta. Taka kolejność gwarantuje, że panierka nie odklei się w trakcie smażenia. 

Na patelni rozgrzej dość dużo smalcu i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron. Podawaj je z tłuczonymi ziemniakami oraz mizerią.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram 

Dominika MikaAutor

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Domowe wafle do lodów - prosty patent

Przepisy

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Czytaj więcej >
pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Przepisy

Ekspresowy obiad - pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Palce lizać

Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne wymyślne marynaty. Cukinia w zalewie octowej smakuje najlepiej, mamy przepis

Czytaj więcej >
puszyste naleśniki

Przepisy

Naleśniki, które zachwycają puszystością. Z samych naturalnych składników

Czytaj więcej >
ciasto na pierogi

Przepisy

Przepis na ciasto na pierogi z serwatką. Miękkie i doskonałe w smaku

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Placki ziemniaczane w pikantnej wersji. Pożywne jak nigdy, dzięki 1 dodatkowi

Czytaj więcej >