Przepis na najprostszy i najszybszy sernik
Historia sernika jest wyjątkowo długa - w źródłach historycznych pojawia się około 350 roku p.n.e pod nazwą "plakous" w dziełach greckiego poety Archestratusa. Wtedy było to ciasto produkowane z mąki pszennej i sera koziego, z dodatkiem orzechów i suszonych owoców.
Gdy Grecja została podbita przez Rzymian, najeźdźcy przejęli wiele zwyczajów i tradycji od pobitego ludu. Rzymianie zdecydowali się jednak zmienić przepis, poprzez dodanie wielu warstw ciasta przełożonego serowym kremem z dodatkami. Taki sernik nazwany został "placenta".
Sernik w najprostszym wydaniu
Na przestrzeni lat pojawiło się mnóstwo receptur na ten klasyczny deser. W Polsce najpopularniejszy sernik przygotowywany jest z twarogu zagęszczonego różnymi składnikami, często kaszą manną, budyniem w proszku, a niekiedy nawet ziemniakami. Do masy serowej dodawane są również rodzynki, czy skórka pomarańczowa.
Jeśli nie masz czasu i chęci na zbyt długie gotowanie tego ciasta, skorzystaj z poniższej receptury. Dzięki niej nie napracujesz się, a finalny efekt zaskoczy nawet największych smakoszy. Co więcej, nie zawiera on masła ani cukru, sprawdza się więc jako deser dla ludzi na diecie.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy najlepszy przepis na kotlety schabowe z majonezem. W tym tekście z kolei informujemy o pieniądzach, jakie można dostać za sprzedaż starych kartek żywnościowych z czasów PRL.
Źródło: NatashaBreen, Getty Images
Przepis na prosty sernik
Składniki:
8 jaj
6 łyżek słodzika (ewentualnie cukru, lecz wtedy nie będzie dietetyczny)
1 cukier wanilinowy
1 kg sera twarogowego mielonego, do serników
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Na początku nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza, ponieważ ciasto przygotujesz bardzo szybko. Następnie oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do niej składnik słodzący oraz cukier waniliowy. Ubijaj dalej do połączenia składników.
Kolejnym składnikiem są żółtka - wlej je do piany i znowu ubijaj. Dodaj rozdrobniony ser twarogowy i miksuj jeszcze chwilę. Dodaj do masy mąkę ziemniaczaną i wymieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki lub szpatułki.
Wyłóż formę papierem do pieczenia i wlej do niej całe ciasto. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez 40 minut. Pozostaw ciasto w piekarniku do czasu wystudzenia. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl; wikipedia.org