Smakosze.pl
Ogórki z ananasem w occie ze słoika

Youtube/ kanał: Majkel

Przepis na ogórki z ananasem w occie ze słoika

27 Maja 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Ogórki z octem zwykle przyrządzamy z klasycznego przepisu, który znały jeszcze nasze mamy i babcie, ale nic na stoi na przeszkodzie, by czasem poeksperymentować z dobrze znanym przepisem. Okazuje się, że do uwielbianych warzyw można dodać nie tylko miód czy papryczki chili. Kontrowersyjny ananas sprawdzi się także w ogórkowych przetworach.

Ogórki ze słoika dają ogromne pole do popisu ciekawskim smakoszom. Wszelkie słodkie dodatki przestają już zaskakiwać nawet tych, którzy są przywiązani do klasycznych przepisów, takich jak chociażby ten na ogórki małosolne.

Jeśli do przepisu chciałbyś użyć ogórków z własnej działki, a nie wiesz, co zrobić, by pięknie rosły, możesz zerknąć do tego artykułu.

Ogórki w occie z anansaem - poezja w słoiku

Fantazja miłośników ogórków jest jednak znacznie większa, dlatego w sieci coraz częściej pojawiają się jeszcze bardziej zaskakujące połączenia smakowe, jak na przykład ogórki marynowane w soku pomidorowym. Jednak jeszcze bardziej zaskakują przetwory z ananasem.

Ogórki wyróżniają się niezwykle świeżym, orzeźwiającym i delikatnym smakiem, dzięki czemu dobrze komponuje się z nimi wiele zaskakujących czasem dodatków. Klasyczna octowa marynata jest wdzięcznym tłem dla wszelkich słodkich dodatków.

Warzywa z tego przepisu zyskują niepowtarzalny smak, a ich przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu. W połączeniu z ostrą cebulą i słodkim ananasem ogórki niezwykle zyskują orientalnej nutki.

Warto przygotować, bo taki dodatek świetnie sprawdzi się szczególnie do grillowanych mięs i warzyw. Wszystkie składniki są też dość tanie, więc nie wykosztujesz się, a zyskasz naprawdę ciekawie smakującą przystawkę lub surówkę do obiadu. 

By przygotować nieco egzotyczne ogórki, potrzebujemy jedynie ananasa w puszce i składników, które zwykle zawsze mamy w kuchni. Poniżej prezentujemy przepis, który dostępny jest również  na kanale Majkel na Youtubie. 

Jakich składników potrzebujesz?

  • 3 kg ogórków,

  • 2 puszki ananasa,

  • 4 cebule,

  • szklanka octu,

  • 35 dag cukru,

  • 4 ząbki czosnku,

  • łyżka soli.

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Ananasa z puszki kroimy w kostkę, a cebulę w piórka.  Zalewę z ananasa zagotowujemy z octem, cukrem, solą i czosnkiem. 

Ogórki przekładamy do słoików, zalewamy jeszcze gorącym wywarem i odstawiamy na minimum 2 godziny. Pasteryzujemy 5-10 minut. Następnie przechowujemy w zacienionym pomieszczeniu. Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Youtube/Majkel

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >
Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Zasmażana kapusta

Przepisy

Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Czytaj więcej >
Placki z cukinii i botwinki

Przepisy

Smakowite, lekkie i zdrowe placki z botwiny i cukinii

Czytaj więcej >
Anna Lewandowska

Przepisy

Niezwykły przepis na rosół według Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >