Przepis na ogórki z ananasem w occie ze słoika
Ogórki ze słoika dają ogromne pole do popisu ciekawskim smakoszom. Wszelkie słodkie dodatki przestają już zaskakiwać nawet tych, którzy są przywiązani do klasycznych przepisów, takich jak chociażby ten na ogórki małosolne.
Jeśli do przepisu chciałbyś użyć ogórków z własnej działki, a nie wiesz, co zrobić, by pięknie rosły, możesz zerknąć do tego artykułu.
Ogórki w occie z anansaem - poezja w słoiku
Fantazja miłośników ogórków jest jednak znacznie większa, dlatego w sieci coraz częściej pojawiają się jeszcze bardziej zaskakujące połączenia smakowe, jak na przykład ogórki marynowane w soku pomidorowym. Jednak jeszcze bardziej zaskakują przetwory z ananasem.
Ogórki wyróżniają się niezwykle świeżym, orzeźwiającym i delikatnym smakiem, dzięki czemu dobrze komponuje się z nimi wiele zaskakujących czasem dodatków. Klasyczna octowa marynata jest wdzięcznym tłem dla wszelkich słodkich dodatków.
Warzywa z tego przepisu zyskują niepowtarzalny smak, a ich przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu. W połączeniu z ostrą cebulą i słodkim ananasem ogórki niezwykle zyskują orientalnej nutki.
Warto przygotować, bo taki dodatek świetnie sprawdzi się szczególnie do grillowanych mięs i warzyw. Wszystkie składniki są też dość tanie, więc nie wykosztujesz się, a zyskasz naprawdę ciekawie smakującą przystawkę lub surówkę do obiadu.
By przygotować nieco egzotyczne ogórki, potrzebujemy jedynie ananasa w puszce i składników, które zwykle zawsze mamy w kuchni. Poniżej prezentujemy przepis, który dostępny jest również na kanale Majkel na Youtubie.
Jakich składników potrzebujesz?
3 kg ogórków,
2 puszki ananasa,
4 cebule,
szklanka octu,
35 dag cukru,
4 ząbki czosnku,
łyżka soli.
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Ananasa z puszki kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Zalewę z ananasa zagotowujemy z octem, cukrem, solą i czosnkiem.
Ogórki przekładamy do słoików, zalewamy jeszcze gorącym wywarem i odstawiamy na minimum 2 godziny. Pasteryzujemy 5-10 minut. Następnie przechowujemy w zacienionym pomieszczeniu. Smacznego!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Youtube/Majkel