Smakosze.pl
potato-soup-2152254 1920

pixabay/ritaE

Przepis na pyszną i zdrową zupę selerową

6 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Rozgrzewają, sycą i dodają witamin. Korzyści płynące z jedzenia zup są wręcz nie do przecenienia. Jedną z najzdrowszych z nich jest niezastąpiona zupa selerowa. Jest smaczna, tania i co najważniejsze można z łatwością ją przyrządzić niezależnie od pory roku.

Zupy są daniem, które z pewnością powinny gościć w naszym menu. Nie tylko sycą, ale również dodają nam energii i są prawdziwym zastrzykiem witamin. W rankingu tych najzdrowszych od lat znajduje się zupa z selera korzeniowego. Dlaczego warto po nią jak najczęściej sięgać?

Jakie są zalety zupy selerowej?

Zupa z selera korzeniowego ma niemal same zalety. Nie dość, że jest banalnie prosta do przygotowania i niskokaloryczna. To syci i dostarcza nam niezbędnych składników odżywczych.

W końcu seler nie bez przyczyny nazywany jest dobroczynną bulwą. Warzywo zawiera moc witamin. Między innymi: A, E, i z grupy B, w tym B9, czyli kwas foliowy, który koniecznie powinien znaleźć się w codziennym jadłospisie przyszłych mam.

Seler jest również źródłem flawonoidów, czyli substancji czynnych, które mają dobroczynne działanie dla naszego organizmu. Uszczelniają nasze naczynia krwionośne. Dodatkowo mają właściwości przeciwzapalne, moczopędne i rozkurczające. Jak przygotować zupę z selera?

racuchy

Prosty sposób na nieziemsko puszyste racuchy

CZYTAJ DALEJ

Przepis na zupę z selera

Składniki:

  • 1 seler

  • 1/2 cebuli

  • sól i pieprz

  • 2 łyżki masła

  • czerstwa bułka

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Jak to zrobić?

Rozpuść masło na patelni, a następnie dodaj do niego drobno posiekaną cebulę oraz starty na tarce o grubych oczkach seler korzeniowy. Duś warzywa pod przykryciem przez mniej więcej 5 minut.

celery-318168 1920

źródło: pixabay

Przełóż warzywa do garnka. Następnie wlej do niego 0,5 litra wody, wsyp do smaku sól oraz pieprz. Gotuj zupę jeszcze przez 10 minut, a następnie ją zmiksuj za pomocą blendera.

Krem podawaj z dodatkiem grzanek, najlepiej przygotowanych z pełnoziarnistego pieczywa. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz również inne przepisy na pyszne zupy. Niedawno zdradzaliśmy między innymi jak zrobić barszcz ze szczawiu oraz przypominaliśmy recepturę kultowej zupy owocowej.

Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka

Czytaj więcej >
placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >