Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na śliwki w occie mam od babci. Teraz nikt nie robi ich w taki sposób
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.09.2024 19:33

Przepis na śliwki w occie mam od babci. Teraz nikt nie robi ich w taki sposób

śliwki w occie
Fot. Shutter/Grazyna Kownacka

Początek września to idealny moment na przygotowanie przeróżnych przetworów z naszych, polskich śliwek. Z owoców możemy zrobić dżem, konfiturę, czy sok. Moją ulubioną wersją są śliwki w occie, jakie robiła moja babcia. Korzenna nuta pasuje tutaj rewelacyjnie.

Pamiętaj o tym przed przygotowaniem przetworów

Zanim jednak przejdę do samego przepisu, przypomnę, że na samym początku zawsze dokładnie myjemy, a następnie wyparzamy słoiki oraz zakrętki. Sprawdzamy również, czy zakrętki na pewno pasują. 

Ma to kluczową rolę, ponieważ wrzątek zabija bakterie i zalążki grzybów, które po prostu zniszczą przetwory, a nasza praca pójdzie na marne. Do śliwek w occie wykorzystamy miód, cynamon i goździki, by nadać owocom korzenną nutę. Takie są najlepsze.

śliwki węgierki
Fot. Canva/Yelena Yemhuk
Dodaj odrobinę do jarzynowej. Królowa sałatek będzie jeszcze smaczniejsza

Śliwki w occie przepisu babci mają korzenny smak

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • pół szklanki miodu
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 6 goździków
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu

Jak zrobić śliwki w occie? To proste!

Śliwki umyj, przekrój na pół i wydrąż pestki. Następnie włóż je do wyparzonych wcześniej słoików. W garnku połącz ocet, wodę, goździki i miód. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj cynamon. Gotową zalewę wlej do słoików. 

Słoiki zakręć, a następnie pasteryzuj przez 20 minut. Po tym czasie odstaw je do góry dnem. Gdy ostygną, przełóż do spiżarni lub miejsca, w którym przechowujesz przetwory. Śliwki będą świeże i smaczne aż do następnego sezonu.

Na zimę polecamy również kiszone pomidory oraz sok z gruszek.

śliwki w occie.jpg
Fot. Canva/vkulsandia