Przepis na śliwki w occie mam od babci. Teraz nikt nie robi ich w taki sposób
Początek września to idealny moment na przygotowanie przeróżnych przetworów z naszych, polskich śliwek. Z owoców możemy zrobić dżem, konfiturę, czy sok. Moją ulubioną wersją są śliwki w occie, jakie robiła moja babcia. Korzenna nuta pasuje tutaj rewelacyjnie.
Pamiętaj o tym przed przygotowaniem przetworów
Zanim jednak przejdę do samego przepisu, przypomnę, że na samym początku zawsze dokładnie myjemy, a następnie wyparzamy słoiki oraz zakrętki. Sprawdzamy również, czy zakrętki na pewno pasują.
Ma to kluczową rolę, ponieważ wrzątek zabija bakterie i zalążki grzybów, które po prostu zniszczą przetwory, a nasza praca pójdzie na marne. Do śliwek w occie wykorzystamy miód, cynamon i goździki, by nadać owocom korzenną nutę. Takie są najlepsze.
Dodaj odrobinę do jarzynowej. Królowa sałatek będzie jeszcze smaczniejszaŚliwki w occie przepisu babci mają korzenny smak
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek
- pół szklanki miodu
- 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
- 6 goździków
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
Jak zrobić śliwki w occie? To proste!
Śliwki umyj, przekrój na pół i wydrąż pestki. Następnie włóż je do wyparzonych wcześniej słoików. W garnku połącz ocet, wodę, goździki i miód. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj cynamon. Gotową zalewę wlej do słoików.
Słoiki zakręć, a następnie pasteryzuj przez 20 minut. Po tym czasie odstaw je do góry dnem. Gdy ostygną, przełóż do spiżarni lub miejsca, w którym przechowujesz przetwory. Śliwki będą świeże i smaczne aż do następnego sezonu.
Na zimę polecamy również kiszone pomidory oraz sok z gruszek.