Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj odrobinę do jarzynowej. Królowa sałatek będzie jeszcze smaczniejsza
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.09.2024 18:27

Dodaj odrobinę do jarzynowej. Królowa sałatek będzie jeszcze smaczniejsza

sałatka jarzynowa
Fot. ARKADIUSZ ZIOLEK/East News

Oto przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową, ale o podkręconym smaku. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom bardziej wyrazistych dań. Lekkie szczypanie na języku z pewnością wzbogaci aromat gotowanych warzyw.

Sałatka z dodatkami

Letnimi daniami trudno się przesycić, ale w ostatnich dniach najcieplejszej pory roku zwracamy się powoli myślami ku bardziej esencjonalnym potrawom. Królową zimowych stołów jest oczywiście sałatka jarzynowa. Kojarzymy ją ze świętami, ale – jak się okazuje – można ją jeść także na codzień, nikt tego nie sprawdza!

Dlatego pokuśmy się – ot tak, dla wprawy – o przygotowanie takiej sałatki jarzynowej. Musztarda i chrzan to rzadko używane, choć dość oczywiste dodatki. Świetnie komponują się zarówno z gotowanym jajkiem, jak i warzywami.

sałatka warzywna

Zbierz, wysusz i zanieś do skupu. Smardze są warte fortunę

Jak doprawić sałatkę jarzynową

Sos wzbogacony o musztardę i chrzan przygotować można tradycyjnie, na bazie majonezu. Pamiętajmy oczywiście, że istnieje odchudzona wersja, w której ten oleisty sos zastępujemy jogurtem. W tej kompozycji, razem z gotowanymi warzywami i jajkiem, to prawdziwie dietetyczna pozycja.

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 mała puszka groszku konserwowego
  • 50 g majonezu i/lub jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka chrzanu – tartego lub ze słoika
  • Sól, pieprz, natka pietruszki

Co dodać do sałatki warzywnej

Jajka gotujemy na twardo, a marchewkę i pietruszkę do miękkości. Ogórki kiszone i cebulę kroimy w drobną kostkę. Groszek odsączamy z zalewy.

W miseczce mieszamy majonez lub jogurt, musztardę i chrzan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (może przydać się także kilka kropel soku z cytryny).

Warzywa mieszamy z sosem. Dekorujemy natką pietruszki. Na godzinę przed podaniem sałatkę wstawiamy do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na szybką zupę jarzynową i mięsne smarowidło do chleba.

sałatka z groszkiem i jajkiem