Dodaj odrobinę do jarzynowej. Królowa sałatek będzie jeszcze smaczniejsza
Oto przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową, ale o podkręconym smaku. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom bardziej wyrazistych dań. Lekkie szczypanie na języku z pewnością wzbogaci aromat gotowanych warzyw.
Sałatka z dodatkami
Letnimi daniami trudno się przesycić, ale w ostatnich dniach najcieplejszej pory roku zwracamy się powoli myślami ku bardziej esencjonalnym potrawom. Królową zimowych stołów jest oczywiście sałatka jarzynowa. Kojarzymy ją ze świętami, ale – jak się okazuje – można ją jeść także na codzień, nikt tego nie sprawdza!
Dlatego pokuśmy się – ot tak, dla wprawy – o przygotowanie takiej sałatki jarzynowej. Musztarda i chrzan to rzadko używane, choć dość oczywiste dodatki. Świetnie komponują się zarówno z gotowanym jajkiem, jak i warzywami.
Zbierz, wysusz i zanieś do skupu. Smardze są warte fortunęJak doprawić sałatkę jarzynową
Sos wzbogacony o musztardę i chrzan przygotować można tradycyjnie, na bazie majonezu. Pamiętajmy oczywiście, że istnieje odchudzona wersja, w której ten oleisty sos zastępujemy jogurtem. W tej kompozycji, razem z gotowanymi warzywami i jajkiem, to prawdziwie dietetyczna pozycja.
Składniki
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ogórki kiszone
- 1 mała puszka groszku konserwowego
- 50 g majonezu i/lub jogurtu greckiego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka chrzanu – tartego lub ze słoika
- Sól, pieprz, natka pietruszki
Co dodać do sałatki warzywnej
Jajka gotujemy na twardo, a marchewkę i pietruszkę do miękkości. Ogórki kiszone i cebulę kroimy w drobną kostkę. Groszek odsączamy z zalewy.
W miseczce mieszamy majonez lub jogurt, musztardę i chrzan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (może przydać się także kilka kropel soku z cytryny).
Warzywa mieszamy z sosem. Dekorujemy natką pietruszki. Na godzinę przed podaniem sałatkę wstawiamy do lodówki.
Wypróbuj też przepisy na szybką zupę jarzynową i mięsne smarowidło do chleba.