Smakosze.pl

canva/dongyun an

Przepis na tę zupę przywiozłam z Podkarpacia. Smakuje mi bardziej niż pomidorowa i ogórkowa

19 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zupa jest idealną potrawą na listopadowe dni. Rozgrzewająca i pełna smaku propozycja wprost z Podkarpacia zachwyciła mnie od pierwszego spróbowania. Na szczęście przepis okazał się bardzo prosty. Polecam przygotować — nawet wybredni się skuszą.
 

Smaczna podkarpacka zupa

W swoich licznych podróżach za smakiem dotarłam na Podkarpacie, skąd pochodzi mój mąż. Choć takiej zupy, jak podano mi w Wojaszówce, u niego w domu się nie jadało, gdy zrobiłam, wszyscy domownicy jej spróbowali. Składniki okazały się tanie jak barszcz.

Co mnie ogromnie ucieszyło, to również fakt, że można od razu przygotować cały gar tej pyszności. Świetnie bowiem przechowuje się ją w postaci weków. Jeśli jesteście ciekawi, z czego jest zrobiona podkarpacka zupa, czytajcie dalej.

Zupa krem z dyni (2).jpg
canva/pixelshot
surówka z marchewki

Ta prosta surówka z marchewki nie ma sobie równych. Charakteru dodaje jej uwielbiany składnik

CZYTAJ DALEJ

Przepis na podkarpacką zupę dyniową

Bania, bo tak nazywana jest w regionie dynia, jest teraz niedroga, a przede wszystkim bardzo łatwo się z nią pracuję. Zbierzcie kilka prostych dodatków i koniecznie zróbcie tę zupę — będzie zachwyceni jej smakiem.

Składniki:

  • 3 litry bulionu warzywnego
  • 1 kg dyni, ważonej po obraniu
  • 1 duża cebula
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • 50-60 ml oleju rzepakowego

Jak już wspomniałam — duży garnek będzie nieodzowny. Oprócz niego jednak wiele więcej już wam do zrobienia ogromnej porcji pysznej zupy potrzeba nie będzie. Instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.

Jak zrobić zupę dyniową? Prosty przepis z Podkarpacia

Zaczynam od starcia odważonej dyni na tarce o większych oczkach. Cebulę pozbawiam łupiny i siekam starannie. Olej rozgrzewam na patelni i szklę na nim warzywo. Solę delikatnie, a gdy już zmięknie, wrzucam wiórki dyniowe.

Podsmażam warzywa razem przez kilka minut, W tym czasie dynia też stanie się mniej chrupka. Wtedy miksuję zawartość patelni z odrobiną ciepłego bulionu. Gładki krem wlewam do garnka z resztą porcji aromatycznego płynu. Zupę doprawiam majerankiem, pieprzem i niewielką ilością soli.

Jak podać zupę dyniową?

Na Podkarpaciu w zupie obowiązkowym elementem są grzanki i ugotowane osobno ziemniaki. Dobrze sprawdzi się też makaron. Pysznym i sycącym dodatkiem będą też podsmażone tofu wędzone lub ugotowana ciecierzyca. To jednak już mniej tradycyjna zupa.

Inne przepisy na smaczne zupy znajdziecie na naszej stronie. Sprawdźcie jak zrobić znakomity krem z pora . Być może skusi was też nietuzinkowe danie z czerwonej kapusty i jabłka .

Podkarpacki krem z dyni.jpg
canva/irynamelnykphotos
Śledź bez soli

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Od lat korzystam ze sposobu mojej babci

CZYTAJ DALEJ
Sałatka warstwowa

Ten przepis na sałatkę mam od cioci. W tym roku podam ją na Andrzejki

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >