Przepis na to ciasto mam z notesiku babci. Robię je zawsze w sezonie, najlepsze jest ze świeżych truskawek
![Ciasto z truskawkami](https://images.iberion.media/images/1920/ciasto_z_truskawkami_7d7392e0f0.jpg)
Nie ma nic lepszego w sezonie na soczyste, polskie owoce niż dobre ciasto z nimi w roli głównej. Aby nie komplikować nadmiernie tego, co powinno być proste, przygotowujemy prosty biszkopt, który doskonale eksponuje truskawki. Sezon na nie nadchodzi wielkimi krokami i warto się przygotować.
Ciasto z truskawkami
To chyba najbardziej podstawowy przepis na ciasto biszkoptowe. Nie wymaga wielu składników, jest naprawdę tanie i banalnie proste w przygotowaniu. Być może żadna z tych zalet nie równa się jednak jeszcze innej: to proste ciasto z odrobiną waniliowego aromatu świetnie eksponuje sezonowe owoce.
Dlatego warto po taki przepis w sezonie sięgać jak najczęściej. Ciasto takie powstać może nawet w 40 minut. Czyni to z niego doskonały codzienny deser, kiedy akurat, przechodząc ulicą, złowimy wzrokiem stragan z dojrzałymi truskawkami.
![gęste ciasto biszkoptowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto2_95c36b8a49.jpg)
Ciasto z truskawkami
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Annie Ka. Podaje ona ciasto posypane cukrem pudrem. Można też posmarować je bitą śmietaną, co uczyni przepis nieco bardziej tortowym. Ciasto takie świetnie sprawdzi się także w wypadku innych owoców sezonowych, jak maliny czy wiśnie.
Składniki
- 500 g truskawek
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- ⅓ szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt z truskawkami
Białka jajek oddzielamy od żółtek. Te pierwsze ubijamy w mikserze. Kiedy stają się białe i lśniące, powoli dodajemy cukier biały i waniliowy, miksując na gładką, sztywną i puszystą masę. Następnie, również powoli, dodajemy żółtka.
Do ciasta dodajemy mąkę, najlepiej partiami, by ułatwić wymieszanie na jednolitą masę. Na końcu dodajemy jeszcze trochę oleju i jeszcze raz mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy lub formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nim pokrojone w grube plastry lub ćwiartki truskawki.
Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem lekko je studzimy. Posypujemy cukrem pudrem. Można też połączyć je z ubitą śmietaną kremówką albo serwować z sosem waniliowym.
Wypróbuj też przepisy na szybkie ciasto z herbatników i placuszki bananowo-owsiane.
![truskawki na cieście](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto3_10a7cab13c.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![wlewanie masy na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_0334ac2d22.jpg)
![ciasto z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_owocami_03620acc40.jpg)
![zupa z jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_jablek_854b6db407.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_7dacb5ae59.jpg)
![grzyby](https://images.iberion.media/images/origin/grzyby_c8c68058db.jpg)
![chleb bez mąki](https://images.iberion.media/images/origin/chleb_d9d78472f1.jpg)
![sałatka z jajkiem](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_8269a0f925.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_38609e143e.jpg)
![dżem z agrestu na kanapkach](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_agrest_6cfb11f21c.jpg)
![ciasto z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_90b461535c.jpg)
![deser truskawkowy](https://images.iberion.media/images/origin/deser_truskawkowy_7571190674.jpg)
![sernik n zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_c1e5871c92.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jogurtowe_z_borowkami_334ea91b77.jpg)
![zupa krem z bobu](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_krem_z_bobu_eb1bb6a12f.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_f9000004bc.jpeg)
![malinowa chmurka](https://images.iberion.media/images/origin/malinowa_chmurka_394f6e4b3d.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d0e4f0676f.jpg)
![syrop](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_77a6d79875.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![szakszuka](https://images.iberion.media/images/origin/szakszuka_b63ea74e19.jpg)
![gotowe pampuchy](https://images.iberion.media/images/origin/pampuchy1_e773f18f1d.jpg)
![deser z kaszy jaglanej](https://images.iberion.media/images/origin/deser_318148d00e.jpg)
![surówka z młodej kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/surowka1_1ac0fed945.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_40b5909e0a.jpg)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)
![Borówki](https://images.iberion.media/images/origin/borowki_1_d9a6282f4b.jpg)
![domowe jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_jagodzianki_ddf0273c3f.png)
![Pestki wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/Pestki_wisni_51c088da91.jpg)
![ciasto drożdżowe z czereśniami](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2184278507_ecf9b11875.jpg)
![pies](https://images.iberion.media/images/origin/pies_6950382eeb.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2466755329_de0b232d9e.jpg)