Przepis na to ciasto mam z notesiku babci. Robię je zawsze w sezonie, najlepsze jest ze świeżych truskawek
Nie ma nic lepszego w sezonie na soczyste, polskie owoce niż dobre ciasto z nimi w roli głównej. Aby nie komplikować nadmiernie tego, co powinno być proste, przygotowujemy prosty biszkopt, który doskonale eksponuje truskawki. Sezon na nie nadchodzi wielkimi krokami i warto się przygotować.
Ciasto z truskawkami
To chyba najbardziej podstawowy przepis na ciasto biszkoptowe. Nie wymaga wielu składników, jest naprawdę tanie i banalnie proste w przygotowaniu. Być może żadna z tych zalet nie równa się jednak jeszcze innej: to proste ciasto z odrobiną waniliowego aromatu świetnie eksponuje sezonowe owoce.
Dlatego warto po taki przepis w sezonie sięgać jak najczęściej. Ciasto takie powstać może nawet w 40 minut. Czyni to z niego doskonały codzienny deser, kiedy akurat, przechodząc ulicą, złowimy wzrokiem stragan z dojrzałymi truskawkami.
Sypię cukier na blaszkę i kładę na nim plastry jabłka. Ktoś za ten przepis powinien dostać medalCiasto z truskawkami
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Annie Ka. Podaje ona ciasto posypane cukrem pudrem. Można też posmarować je bitą śmietaną, co uczyni przepis nieco bardziej tortowym. Ciasto takie świetnie sprawdzi się także w wypadku innych owoców sezonowych, jak maliny czy wiśnie.
Składniki
- 500 g truskawek
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- ⅓ szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt z truskawkami
Białka jajek oddzielamy od żółtek. Te pierwsze ubijamy w mikserze. Kiedy stają się białe i lśniące, powoli dodajemy cukier biały i waniliowy, miksując na gładką, sztywną i puszystą masę. Następnie, również powoli, dodajemy żółtka.
Do ciasta dodajemy mąkę, najlepiej partiami, by ułatwić wymieszanie na jednolitą masę. Na końcu dodajemy jeszcze trochę oleju i jeszcze raz mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy lub formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nim pokrojone w grube plastry lub ćwiartki truskawki.
Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem lekko je studzimy. Posypujemy cukrem pudrem. Można też połączyć je z ubitą śmietaną kremówką albo serwować z sosem waniliowym.
Wypróbuj też przepisy na szybkie ciasto z herbatników i placuszki bananowo-owsiane.