Smakosze.pl
Przepyszne i soczyste mięsne babeczki. Sekretem jest dodatek sera

canva/ ALLEKO

Przepyszne i soczyste mięsne babeczki. Sekretem jest dodatek sera

27 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Soczyste, mięsne babeczki to wyjątkowo proste danie, który zachwyci swoim smakiem i wyglądem każdego miłośnika niezwykłych dań. Wieprzowe mięso mielone, boczek wędzony i dwa rodzaje sera to sekret przepysznych i soczystych muffinek, których koniecznie musisz spróbować.

Wytrawne, mięsne babeczki rewelacyjnie sprawdzą się na szybki, pożywny obiad, kolację na ciepło, podwieczorek oraz na imprezę i spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. Babeczki z mięsa mielonego, boczku, mozzarelli i cheddara przygotujesz błyskawicznie, a wszyscy będą prosili i o przepis i o dokładkę.

Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

CZYTAJ DALEJ

Zapieczone mięso z mozzarellą pod pierzynką z jajka i aromatycznego cheddara daje niezwykłe połączenie, któremu nie można się oprzeć. Babeczki mięsne przygotowuję od dawna i za każdym razem są totalnym hitem, niezależnie od tego, czy piekę je na obiad, czy na jakąś okazję.

Wytrawne babeczki to nie tylko pomysł na dania główne i pożywną przekąskę. Jeśli szukasz pomysłu na niezwykłe śniadanie da najbliższych- tu poznasz przepis na wyborne babeczki jajeczne z papryką i brokułem, są stworzone na rozpoczęcie dnia.

Przepis na mięsne babeczki

Składniki na 4 babeczki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • duża kulka sera mozzarella

  • 2-3 łyżki startego sera cheddar

  • 4 jajka

  • pomidor

  • 4 plastry boczku wędzonego

  • garść posiekanej pietruszki

  • sól, pieprz

Jak zrobić mięsne babeczki?

Nagrzej piekarnik do 200 stopni C, mięso mielone wymieszaj z pietruszką, dopraw do smaku solą i pieprzem i przełóż na blachę do robienia muffinek. Pomidora i mozzarellę pokrój w plastry.

Do formy, w której jest już mięso mielone, włóż po plasterku pomidora, sera, na górę wbij po jajku na każdą babeczkę. Na wierzch ułóż plastry bekonu i oprósz startym cheddarem. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika z włączonym termoobiegiem, piecz około 40 minut, smacznego.

Duże kulki sera mozzarella

Źródło zdjęcia: canva/ fcafotodigital

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mmcooking.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

chrupiący kurczak

Przepisy

Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Przepisy

Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Porażający efekt jest zasługą 1 produktu

Czytaj więcej >
pieczona brukselka

Przepisy

Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na kanapkę Elvisa Presleya. Idealne połączenie smaków

Czytaj więcej >
miodownik

Przepisy

Pyszny miodownik z masą budyniową. Idealne ciasto na każdą okazję

Czytaj więcej >

Przepisy

Babcia Hania robi najlepsze gołąbki na świecie. Zero zbędnych udziwnień, pełnia smaku

Czytaj więcej >