Weź kapustę i natnij w ten sposób. Dawno nie zrobiłam tak dobrego obiadu, mąż ciągle mnie o niego prosi
Z kapusty można zrobić nie tylko gołąbki. Prosty przepis na obiad znalazłam ostatnio w internecie. Wykonanie zajęło mi trochę czasu, ale mojemu mężowi bardzo smakowało.
Z kapusty można zrobić proste danie
Nigdy nie lubiłam zawijać gołąbków. Nie przepadałam też za bigosem, który wydawał mi się niesmaczną papką. Kiedy więc wpadłam na inny sposób przygotowania obiadu z mięsem mielonym i kapustą byłam zachwycona. Szybko przystąpiłam do działania.
Potrawa, o którą maż do dziś regularnie prosi, zajęła mi trochę czasu. Musiałam przede wszystkim dobrze pokroić kapustę i w odpowiedni sposób ją przygotować. Całą procedurę dokładnie opiszę dalszej części materiału.
Te kluski zrobisz w mniej niż 10 minut. Ich główny składnik to kultowa przekąska z PRL-uZnakomity patent na obiad z kapustą
Zapomnicie o gołąbkach, gdy już spróbujecie tego dania. Wegetarianie mogą zamienić sobie mięso na roślinne odpowiedniki i postępować tak samo, jak w przepisie. Dla męża jednak zrobiłam to danie według oryginalnej receptury.
Składniki:
- 1 kapusta biała o masie 1,5 kg
- 200 g mielonej łopatki wieprzowej
- 3 większe ziemniaki
- 2 spore papryki np. zielone
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 600 ml mleka
- 100 g sera żółtego
- 250 ml gorącej wody
- 25 g koncentratu pomidorowego
- 15 g masła
- 20 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Danie z kapusty i mięsa mielonego syci na długo. Choć jest czasochłonne, od razu przyrządza się większą porcję, która starcza nawet na 3 dni. Proces gotowania opisuję szczegółowo je w dalszej części artykułu.
Jak zrobić obiad z kapusty i mięsa mielonego? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynam od wycięcia głąba z kapusty. Następnie warzywo nacinam w paski tak, aby uzyskać dość regularną kratkę z kwadracikami o boku mniej więcej 2-3 cm. Wierzchnie kawałki liści, które zaczną odpadać, zrzucam do miski. Ponownie nacinam warzywo w tych samych miejscach i jeszcze raz przenoszę oddzielające się elementy.
W kapuście pojawi się niewielkie wgłębienie w środku, wiec ścinam również fragmenty z brzegu warzywa, aż w ręku pozostanie mi jedynie fragment z dość twardymi elementami. W misce będę miała cienkie kawałki kapusty o łącznej masie około 1 kg.
Teraz obieram ziemniaki i tnę je w niewielką kostkę. Podobnie postępuję z papryką. Cebulę pozbawiam łupiny i siekam. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i przesmażam na nim mięso mielone. Gdy już zmieni kolor z różowego na lekko szary, wrzucam cebulę oraz ziemniaki.
Przykrywam patelnią i dusze całość, aż zmięknie. Wtedy dodaję paprykę. Po 1-2 minutach zawartość naczynia łączę z koncentratem pomidorowym, ostrą papryką, 1 łyżeczką soli i odrobiną pieprzu. Dodaje połowę pokrojonej wcześniej kapusty. Wlewam szklankę wody i duszę danie, aż kapusta zmięknie.
Teraz dodaję druga część kapusty, mieszam i ponownie podgrzewam, aż całość zmięknie. Obiad z kapusty i mięsa mielonego gotuję jeszcze przez 15-20 minut bez przykrycia, mieszając zawartość garnka od czasu do czasu.
W osobnym naczyniu rozgrzewam masło i 2 łyżki oleju i zrumieniam na nich mąkę pszenną. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mleko. Gotuję, aż zgęstnieje, a na koniec doprawiam solą oraz pieprzem, wsypując po jednej łyżeczce każdej z przypraw.
Natłuszczam naczynie żaroodporne i umieszczam w nim masę z kapustą i mięsem mielonym. Całość pokrywam sosem beszamelowym. Wierzch posypuję jeszcze startym na tarce o dużych oczkach serem żółtym. Obiad przyrządzam w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza do czasu, aż ser się stopi i lekko zrumieni.
Jak podać obiad z kapustą i mięsem mielonym?
Danie podajemy na ciepło od razu po zrobieniu lub po odgrzaniu w garnku z odrobiną wody. Jest znakomite nawet bez dodatków, choć niektórzy lubią jeszcze do takich dań serwować soczyste surówki.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z kapustą. Sprawdźcie jak zrobić gołąbki siostry Anieli — to prawdziwy obiadowy klasyk. Być może skusi was też nietuzinkowa zupa z czerwonej kapusty.