Ten przepis na kutię jest w moim domu od lat. Nie ma bez niej Wigilii
Kutia to wyjątkowe danie, które w domu jemy właściwie raz do roku. W Wigilię jest niezastąpiona, bo robiona ze sprawdzonego przepisu. Korzystamy z niego od pokoleń, a kutia zawsze wychodzi pyszna.
Kutia, czyli tradycyjnie i słodko
Kutia to tradycyjna potrawa wigilijna, która znana jest dobrze głównie na wschodzie Polski. Danie zwykle robione jest z maku, miodu i pszenicy. Do kutii trafia też miód i migdały. Nie pamiętam Wigilii, na której nie byłoby kutii.
Ten słodki smakołyk jest w mojej rodzinie od zawsze. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. W tej wyjątkowej kutii oprócz dobrze znanych składników można też znaleźć makaron. Powinien być on drobny. Można użyć makaronu ryżowego, czyli orzo.
Kupił pierogi za 54 zł za kilogram. Po spróbowaniu wiedział wszystkoJak przygotować wigilijną kutię?
Składniki:
- 1 szklanka makaronu ryżowego
- 1 szklanka maku niebieskiego
- 4 łyżki miodu
- 1 garść migdałów
- 1 garść rodzynek
- figi suszone
- daktyle
- śliwki suszone
- aromat migdałowy
Przygotowanie kutii zacznij od zmielenia maku, zalania go gorącą wodą i odstawienia na 2 godziny. Makaron ugotuj, odcedź i odstaw do wystygnięcia. Następnie połącz makaron z makiem, dodaj miód, migdały i rodzynki.
Pamiętaj o suszonych owocach i dokładnym wymieszaniu składników. Na końcu dodaj kilka kropli aromatu migdałowego. Ponownie wymieszaj. Miskę z kutią przykryj i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, a nawet na całą noc.
Kutia musi być na Wigilię
Tak przygotowana kutia smakuje, że palce lizać. To smak świąt Bożego Narodzenia i rodzinnych spotkań. Każdy ze składników kutii ma też swoje znaczenie. Mak symbolizuje zdrowie, migdały mądrość, a miód życie i zdrowie.
Każdemu polecam ten sprawdzony rodzinny przepis na znakomitą kutię. Jej smak jest wyjątkowy. Przygotowanie proste i każdy sobie z nim poradzi. Ten przepis jest tego gwarancją. Pisaliśmy o tym, jak dzięki patentowi z jajkiem i olejem zaoszczędzić w święta. Polecaliśmy też przepis na kluski z makiem na święta.
Źródło: akademiasmaku.pl