Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W niedzielę przyjeżdża do mnie teściowa. Tym razem nie podam schabowych, od sąsiadki mam lepszy przepis
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 29.07.2023 17:57

W niedzielę przyjeżdża do mnie teściowa. Tym razem nie podam schabowych, od sąsiadki mam lepszy przepis

rozbijanie mięsa na kotlety drobiowe
Materiał YouTube z kanału Weronika Domogród

Mam idealny pomysł na niedzielny obiad. W ten dzień posiłek musi wyróżniać się czymś wyjątkowym. Bliska sąsiadka podzieliła się ze mną doskonałym przepisem na roladki drobiowe. Takie eleganckie i lekkie danie zachwyci moją teściową.

Kotlety z piersi kurczaka są pyszne i delikatne

Niedzielny obiad podany rodzinie musi być wyjątkowy. Ile razu można rozbijać kotlety schabowe? Szukałam czegoś pomysłowego i znalazłam. Na sama myśl o tym specjale aż ślinka napływa do ust.

Kotlety schabowe przygotowywałam już niezliczoną ilość razy. Pieczony kurczak zaś zajmuje mnóstwo czasu. Tym razem postanowiłam postawić na efektowne danie, które nie oznacza spędzenia całego dnia w kuchni. Nie mogę się doczekać, żeby przekonać się, jak zasmakuje najbliższym.

Na jakim mięsie gotujesz rosół? Ania Starmach stawia na totalną klasykę

Przepis na kotlety z kurczaka lepsze niż schabowe

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • serek śmietankowy
  • tarty ser żółty
  • świeży szpinak
  • cienko krojony wędzony boczek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oliwy

Najlepsze kotlety drobiowe krok po kroku

Przygotuj kurczaka na kotlety. Filety oczyść z żyłek i błonek. Każdy płat piersi ostrożnie przekrój wzdłuż na 4 części. Mięso bardzo delikatnie rozbij za pomocą tłuczka. Na koniec oprósz je solą i pieprzem.

Serek śmietankowy do kotletów przełóż do miski. Wymieszaj go z tartym serem żółtym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Szpinak opłucz i posiekaj. Połącz go z pozostałymi składnikami farszu.

Każdego kotleta z osobna posmaruj z jednej strony śmietankowym nadzieniem. Następnie zawiń go w roladkę. W miejscu połączenia zepnij kurczaka za pomocą wykałaczki. Gotowe roladki owiń dodatkowo wędzonym boczkiem i układaj w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.

Kotlety od góry posmaruj odrobiną oliwy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz przez ok. 30 minut bez przykrycia, aż boczek ładnie się zarumieni. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, z ulubionymi dodatkami. W przygotowaniu klasycznych schabowych nie można popełnić tego błędu. Siostra Anastazja potrafi usmażyć obłędne kotlety bez grama mięsa.

roladki z kurczaka.png
Materiał YouTube z kanału Kulinarne przygody