Puree z buraka - przepis na dodatek do obiadu lub przekąskę
Puree z buraka to pomysł na świetny dodatek do dań obiadowych. Puree smakuje rewelacyjnie z paluchami drożdżowymi i świeżym pieczywem, jako gęsta i pożywna pasta do kanapek o rewelacyjnym smaku. Sprawdź, jak przygotować pyszne puree do obiadu i na kolację.
Puree z buraków to pyszny i zdrowy dodatek do wielu dań. Buraki zawierają duże ilości żelaza i witamin, które wzmacniają cały organizm. Żelazo natomiast jest odpowiedzialne za produkcję i transport krwi, a także za dotlenienie wszystkich narządów, nie może go więc zabraknąć w naszej diecie.
Jak zrobić najsmaczniejsze puree? Upieczone wcześniej buraki podsmaż na oliwie z czosnkiem i jabłkiem. Składniki te rewelacyjnie łączą się z pieczonymi warzywami, wzmacniając ich smak. Buraki dobrze smakują również z chrzanem tartym, dlatego też nie może zabraknąć go w naszym puree.
Na puree z buraka podaj pieczone mięso, a przygotujesz danie jak z najlepszej restauracji. Buraki świetnie łączą się z mięsem czerwonym i drobiem, w tym kaczką i gęsiną. Puree doskonale sprawdzi się jako dodatek do paluchów drożdżowych z kminkiem i jako zdrowa i smaczna pasta kanapkowa.
Przygotuj równie smaczne puree z brokuła, idealne do obiadu i jako dodatek do kanapek.
Przepis na puree z buraka
Składniki:
3 małe buraki
łyżeczka chrzanu
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
pół małego jabłka
sól, pieprz
Jak zrobić puree z buraka?
Buraki w całości zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz 60 minut. Wyjmij warzywa, ostudź je i pokrój na mniejsze kawałki, następnie podsmaż je chwilę na oliwie z pokrojonym jabłkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Do buraków dodaj chrzan i zblenduj na gładką, gęstą masę, dopraw do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub oliwy, aby delikatnie rozrzedzić puree.