Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Robię z nich róże, zalewam rosołem i wsadzam do lodówki. Następnego dnia wychodzi cudo
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.12.2024 16:36

Robię z nich róże, zalewam rosołem i wsadzam do lodówki. Następnego dnia wychodzi cudo

przygotowanie nóżek
Fot. Shutter/JPC-PROD

Galaretka drobiowa to świetna przekąska. Z łatwością można przygotować ją przed imprezą, bo świetnie przechowuje się w lodówce. A dzięki kilku prostym zabiegom niezwykle okazale prezentuje się na stole.

Galaretka drobiowa

Najpopularniejszym polskim daniem z kategorii auszpików przez lata były zimne nóżki wieprzowe. Dziś chyba zdetronizowane zostały przez drobiowe wydanie podobnej potrawy. Łatwo przygotować ją nawet ze składników ugotowanego wcześniej rosołu.

Taka drobiowa galaretka to sycąca i zdrowa przekąska. Zawiera dużo kolagenu, który jest budulcem skóry i układu kostnego. A gotowane mięso drobiowe to lekkostrawne źródło dobrze przyswajalnego białka.

krojenie marchewki
fot. youtube.com/dorotakaminskapl
W wielu krajach jest zakazana a Polacy chętnie ją piją. Ta herbata niszczy zdrowie

Ozdobne zimne nóżki

Galaretkę, czy to wieprzową, czy drobiową, warto ozdobić – to w końcu danie na przyjęcia. Jedną z takich możliwych ozdób są różyczki z marchewki. Przepis, jak je wykonać, pokazuje m.in. Dorota Kamińska z kanału Pozytywna kuchnia, z którego pochodzą ilustracje w tym tekście.

Składniki

  • ¾ l rosołu drobiowego
  • Mięso rosołowe
  • Marchewka, pietruszka i seler z rosołu
  • 5 łyżek żelatyny

Galaretka z rosołu

Mięso obieramy z kości i drobno siekamy. Na bok odkładamy jedną długą marchewkę, pozostałe kawałki warzyw kroimy drobno. Mięso i warzywa przekładamy do salaterek.

Odłożoną marchewkę kroimy obieraczką na cienkie plasterki. Zwijamy je w rulonik. Dwa najszersze plastry dzielimy na 2-3 centymetrowe kawałki i zaokrąglamy ich krawędzie. Płatki te układamy na składnikach wokół marchewkowych ślimaczków.

W podgrzanym rosole rozpuszczamy żelatynę. Zalewamy nią delikatnie składniki w salaterkach i odstawiamy do przestudzenia. Chłodne odstawiamy do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na kapuśniak Jaśka Kuronia i domową chałkę.

sałatka z marchewką
fot. youtube.com/dorotakaminskapl