Robię z nich róże, zalewam rosołem i wsadzam do lodówki. Następnego dnia wychodzi cudo
Galaretka drobiowa to świetna przekąska. Z łatwością można przygotować ją przed imprezą, bo świetnie przechowuje się w lodówce. A dzięki kilku prostym zabiegom niezwykle okazale prezentuje się na stole.
Galaretka drobiowa
Najpopularniejszym polskim daniem z kategorii auszpików przez lata były zimne nóżki wieprzowe. Dziś chyba zdetronizowane zostały przez drobiowe wydanie podobnej potrawy. Łatwo przygotować ją nawet ze składników ugotowanego wcześniej rosołu.
Taka drobiowa galaretka to sycąca i zdrowa przekąska. Zawiera dużo kolagenu, który jest budulcem skóry i układu kostnego. A gotowane mięso drobiowe to lekkostrawne źródło dobrze przyswajalnego białka.
W wielu krajach jest zakazana a Polacy chętnie ją piją. Ta herbata niszczy zdrowieOzdobne zimne nóżki
Galaretkę, czy to wieprzową, czy drobiową, warto ozdobić – to w końcu danie na przyjęcia. Jedną z takich możliwych ozdób są różyczki z marchewki. Przepis, jak je wykonać, pokazuje m.in. Dorota Kamińska z kanału Pozytywna kuchnia, z którego pochodzą ilustracje w tym tekście.
Składniki
- ¾ l rosołu drobiowego
- Mięso rosołowe
- Marchewka, pietruszka i seler z rosołu
- 5 łyżek żelatyny
Galaretka z rosołu
Mięso obieramy z kości i drobno siekamy. Na bok odkładamy jedną długą marchewkę, pozostałe kawałki warzyw kroimy drobno. Mięso i warzywa przekładamy do salaterek.
Odłożoną marchewkę kroimy obieraczką na cienkie plasterki. Zwijamy je w rulonik. Dwa najszersze plastry dzielimy na 2-3 centymetrowe kawałki i zaokrąglamy ich krawędzie. Płatki te układamy na składnikach wokół marchewkowych ślimaczków.
W podgrzanym rosole rozpuszczamy żelatynę. Zalewamy nią delikatnie składniki w salaterkach i odstawiamy do przestudzenia. Chłodne odstawiamy do lodówki.
Wypróbuj też przepisy na kapuśniak Jaśka Kuronia i domową chałkę.