Smakosze.pl
Puszysty i sycący omlet z cukinią

canva/Monkey Business Images

Puszysty i sycący omlet z cukinią. Prosty sposób na pyszne śniadanie

1 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Omlet z cukinią jest pysznym i sycącym daniem, które idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na wczesny obiad. Prosta w przygotowaniu potrawa łączy w sobie pyszne smaki lata — słodkie i soczyste pomidory oraz delikatną cukinię. Razem z jajkami tworzą one przyjemną całość. Spróbujecie?

Jeśli szukacie urozmaicenia jajecznych śniadań — koniecznie sprawdźcie nasz pomysł na omlet z cukinią. Sezonowe warzywa dodane do jajek sprawiają, że całość staje się wyjątkowo lekka. Szczególnie polecamy dodanie rukoli i odrobiny sera — danie nabierze charakteru i spodoba się najbardziej wybrednym.

kotlety z warzyw

Pyszne kotlety z warzyw z rosołu. Tani patent na wyjątkowy obiad

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonały omlet z cukinią

Składniki:

  • 1 nieco większa cukinia

  • 1 niezbyt duża cebula

  • 3-4 jaja

  • 1-2 pomidory malinowe

  • po 1 płaskiej łyżeczce bazylii i oregano

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Opcjonalne dodatki:

  • szpinak lub rukola do posypania

  • starty ser żółty wedle uznania

  • wędzone tofu pokrojone w kostkę

Jak zrobić dobry omlet z cukinią? Przepis jest bardzo prosty

Cukinię myjemy, po czym kroimy ją w cienkie plastry np. przy pomocy mandoliny. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Podsmażamy na niej cebulę. Gdy się lekko zrumieni, wrzucamy cukinię.

Chwilę podgrzewamy, w międzyczasie wbijając jaja do miski i roztrzepując je wraz z ziołami, solą oraz pieprzem. Masę wlewamy na patelnię. Ostrożnie mieszamy — tak, aby plastry cukinii nieco wypłynęły.

Na wierzchu układamy plastry pomidora malinowego oraz szpinak lub rukolę, jeśli ich używamy. Smażymy przez 5 minut na niewielkim ogniu, a następnie przykrywamy patelnię i całość podgrzewamy jeszcze przez 6 do 10 minut.

W międzyczasie, gdy jaja nieco się zetną, można posypać danie serem i pokrojonym w kostkę lub pokruszonym w dłoniach tofu, jeśli się na nie decydujemy. Gdy omlet z cukinią się zetnie, podajemy go ze świeżym pieczywem. Smacznego.

Na naszej stornie znajdziecie inne przepisy na smaczne omlety. W tym artykule zdradzamy, jak zrobić go bez dodawania jajek, wykorzystując aromatyczne pieczarki. Ten natomiast prezentuje prostą recepturę na słodką wersję śniadaniowego klasyku.

Omlet z cukinii to idealny pomysł na śniadanie

canva/sal61

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >