Puszysty i sycący omlet z cukinią. Prosty sposób na pyszne śniadanie
Omlet z cukinią jest pysznym i sycącym daniem, które idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na wczesny obiad. Prosta w przygotowaniu potrawa łączy w sobie pyszne smaki lata — słodkie i soczyste pomidory oraz delikatną cukinię. Razem z jajkami tworzą one przyjemną całość. Spróbujecie?
Jeśli szukacie urozmaicenia jajecznych śniadań — koniecznie sprawdźcie nasz pomysł na omlet z cukinią. Sezonowe warzywa dodane do jajek sprawiają, że całość staje się wyjątkowo lekka. Szczególnie polecamy dodanie rukoli i odrobiny sera — danie nabierze charakteru i spodoba się najbardziej wybrednym.
Przepis na doskonały omlet z cukinią
Składniki:
1 nieco większa cukinia
1 niezbyt duża cebula
3-4 jaja
1-2 pomidory malinowe
po 1 płaskiej łyżeczce bazylii i oregano
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Opcjonalne dodatki:
szpinak lub rukola do posypania
starty ser żółty wedle uznania
wędzone tofu pokrojone w kostkę
Jak zrobić dobry omlet z cukinią? Przepis jest bardzo prosty
Cukinię myjemy, po czym kroimy ją w cienkie plastry np. przy pomocy mandoliny. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Podsmażamy na niej cebulę. Gdy się lekko zrumieni, wrzucamy cukinię.
Chwilę podgrzewamy, w międzyczasie wbijając jaja do miski i roztrzepując je wraz z ziołami, solą oraz pieprzem. Masę wlewamy na patelnię. Ostrożnie mieszamy — tak, aby plastry cukinii nieco wypłynęły.
Na wierzchu układamy plastry pomidora malinowego oraz szpinak lub rukolę, jeśli ich używamy. Smażymy przez 5 minut na niewielkim ogniu, a następnie przykrywamy patelnię i całość podgrzewamy jeszcze przez 6 do 10 minut.
W międzyczasie, gdy jaja nieco się zetną, można posypać danie serem i pokrojonym w kostkę lub pokruszonym w dłoniach tofu, jeśli się na nie decydujemy. Gdy omlet z cukinią się zetnie, podajemy go ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Na naszej stornie znajdziecie inne przepisy na smaczne omlety. W tym artykule zdradzamy, jak zrobić go bez dodawania jajek, wykorzystując aromatyczne pieczarki. Ten natomiast prezentuje prostą recepturę na słodką wersję śniadaniowego klasyku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepyszna mizeria do słoików na zimę. Chwila wysiłku i dodatek do dań gotowy
Rewelacyjny pasztet z cukinii z dodatkiem żółtego sera. Doskonały do chleba
Najprostsze lody z 2 składników. Lepszych nie podają w restauracjach