Pyszna pasta z makreli o pomidorowym smaku
Pasta z makreli to zdecydowanie najczęstszy rodzaj pasty kanapkowej, którą smaruje się pieczywo. Jej intensywny rybny i wędzony smak, złamany jest dodatkiem koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakuje na świeżo upieczonej bagietce.
Zazwyczaj pasta kanapkowa jest przygotowana na podstawie jajek - tym razem jednak ten składnik został całkowicie pominięty. Zamiast niego, mięso makreli miesza się z warzywami oraz koncentratem pomidorowym.
Dzięki takiemu połączeniu pasta przypomina w smaku nieco rybę z puszki w sosie pomidorowym. Jest to również wygodny sposób, aby wprowadzić do swojej diety odrobinę ryby.
Pasta z makreli z wyjątkowym dodatkiem
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej. Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Składniki:
1 makrela wędzona
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
sól
pieprz
szczypta ostrej papryki
natka pietruszki
Jak przygotować pomidorową pastę z makreli?
Zacznij od oddzielenia mięsa makreli od ości, kręgosłupa oraz skóry. Przejrzyj mięso, aby mieć pewność, że nie ma w nim ości. Następnie zblenduj je w blenderze na gładką pastę.
Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Paprykę umyj, usuń z niej nasiona i również posiekaj. Wrzuć warzywa na patelnię z roztopionym masłem. Smaż je, aż staną się miękkie. Do warzyw dodaj również koncentrat pomidorowy i smaż kilka chwil.
Zawartość patelni ostudź i wrzuć do ryby. Dopraw masę solą, pieprzem, ostrą papryką oraz świeżo siekaną natką pietruszki. Wymieszaj pastę, aby wszystkie składniki równomiernie się rozłożyły. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Okrasa zdradził kiedy jest idealny moment na posolenie ryby. Wielu popełnia poważny błąd
Carbonara w bezmięsnej wersji z chrupiącą ciecierzycą. Wege przysmak zachwyci nawet mięsożerców
Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki bez gotowania? Potrzebujesz jedynie piekarnika, nie da się łatwiej
Źródło: haps