Pyszny i zdrowy koktajl z buraka
Smakowite buraki są wyjątkowym warzywem, które świetnie smakuje i dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Z pewnością warto dodać je do codziennego jadłospisu. Najłatwiej zrobić to za sprawą pysznego koktajlu.
Buraki w wyjątkowej odsłonie
Nie da się ukryć, że buraki odgrywają istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Niedawno przedstawialiśmy recepturę na wyborną surówkę na ich bazie. Dziś sięgniemy po przepis na koktajl, w którym u boku buraka wystąpią marchewki i jabłka.
Buraki w swoim wnętrzu skrywają wiele cennych witamin oraz minerałów. Dzięki nim możemy zatroszczyć się o swoje zdrowie. Lista składników odżywczych, które znajdziemy w burakach jest naprawdę imponująca.
Witamina C
Witamina B6
Witamina A
Witamina E
Witamina K
Kwas foliowy
Tiamina
Ryboflawina
Niacyna
Wapń
Żelazo
Magnez
Fosfor
Potas
Sód
Cynk
Nietrudno się domyślić, że takie bogactwo składników odżywczych sprawia, że buraki pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Okazuje się, że niepozorne bulwy mogą uchronić nas przed anemią oraz obniżyć poziom złego cholesterolu.
Nie można zapomnieć również o tym, że buraki są wskazane dla osób, którym doskwiera nadciśnienie. Ponadto smakowite warzywo niweluje negatywny wpływ wolnych rodników. Tym razem buraki wzbogacimy o jabłka oraz marchewki. One również mają wiele zalet.
(Canva / annastories)
Marchewka i jabłko w trosce o zdrowie
Jabłka wspierają procesy trawienne i dostarczają sporo błonnika. Oprócz niego znajdziemy w nich sporo witaminy C. Tym samym dodanie ich do jadłospisu wzmacnia odporność. Warto również nadmienić, że jabłka pozytywnie działają na nasz mózg.
Marchewki także mają wiele atutów. Dzięki nim nasza skóra nabierze zdrowszego kolorytu. W warzywie znajdują się też przeciwutleniacze. Dzięki nim można spowolnić procesy starzenia. Jak połączyć smakowite rośliny z burakami?
Prosty przepis, w którym buraki grają pierwsze skrzypce
Buraka musimy trochę podpiec. Dzięki temu nie będzie tak twardy. Kiedy już ostygnie, kroimy go na mniejsze kawałki i umieszczamy w czasze blendera. Dodajemy do niego dwie pokrojone marchewki i dwa jabłka pozbawione gniazd nasiennych.
Całość musimy starannie zblendować. Jeśli powstały koktajl jest zbyt gęsty, wówczas warto jeszcze wzbogacić go o wodę. Na buraki powinny uważać osoby z cukrzycą, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny. Godne uwagi są także buraki w kiszonej odsłonie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Poradnik Zdrowie; Smak Dnia