Ania Lewandowska i racuchy
East News oraz wikipedia.org/Pilecka https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.pl

Śniadaniowe fit racuchy z jabłkami według Anny Lewandowskiej

Kto z nas nie pamięta, jak babcia z samego rana smażyła racuchy z jabłkami. Rozkoszny zapach unosił się po całym domu i już wiedzieliśmy, że to będzie dobry dzień. Tradycyjne racuchy są jednak daniem dość kalorycznym i nie każdy z nas może bez ustanku sobie na nie pozwolić. I tu z ratunkiem przybywa Anna Lewandowska i jej wybitne racuchy, które nie tuczą.

Racuchy to danie, które uwielbiamy z wielu powodów. Przede wszystkim jest oczywiście przepyszne, a w towarzystwie nawet zwykłego cukru pudru smakuje jeszcze lepiej. Dodatkowo racuchy są banalnie proste do przyrządzenia.

W czasach dzieciństwa nie jeden z nas pomagał babci w tarciu jabłek albo dodawaniu do nich składników. Dziś sami musimy zadbać, by na naszych talerzach pojawiały się pyszności. Całe szczęście może nam w tym pomóc receptura Anny Lewandowskiej.

Czemu racuchy od Ani są inne niż wszystkie?

Anna Lewandowska jest mistrzynią receptur, które smakują niczym doskonale znane nam dania, a zarazem są lżejsze i bardziej przyjazne dla zdrowia i figury. Nie inaczej jest w przypadku racuchów z jabłkiem.

Wersja Anny Lewandowskiej nie zawiera zwykłej pszennej mąki ani tłustego mleka, dzięki czemu nie towarzyszy nam po jej zjedzeniu nieprzyjemne uczucie ciężkości. Dodatkowym atutem jest cynamon, który sprawia, że racuchy mają aromat świeżej szarlotki.

Magda Gessler radzi kiedy dodawać włoszczyznę do rosołuMagda Gessler radzi kiedy dodawać włoszczyznę do rosołuCzytaj dalej

Przepis na racuchy z jabłkami według Anny Lewandowskiej

Potrzebujesz:

  • 1,5 szklanki mleka roślinnego albo bez laktozy
  • 1 duże jabłko
  • jajko
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 3 szklanki mąki owsianej
  • 1 łyżka cukru kokosowego - ewentualnie trzcinowego
  • 10 gram drożdży
  • pół łyżeczki cynamonu

Najpierw w miseczce mieszamy droższe z mlekiem oraz cukrem. Po kilku minutach do tej mieszanki możemy dodać kolejne składniki. Za pomocą drewnianej łyżki mieszamy ze sobą drożdżową masę oraz mąkę, jajko i cynamon.

Jabłko możemy albo tradycyjnie po obraniu zetrzeć na tarce o grubych oczkach, albo pokroić w cienkie plasterki. Jeśli wybraliśmy pierwszą opcję, to jabłko dodajemy do reszty ciasta i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego, dzięki niemu nasze racuchy się nie przypalą. Racuchy wykładamy partiami, jeśli zdecydowaliśmy się na pokrojenie jabłek w plasterki, to na wierzchu każdego placka układamy po jednym plasterku.

Racuchy smażymy z obu stron. Po zdjęciu z patelni możemy lekko posypać je cukrem albo dodać ulubioną, domową konfiturę. Życzymy smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: foodsbyann

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł