Smakosze.pl
racuchy

canva/manyakotic

Racuchy bez mleka i wody z niezwykłym składnikiem

7 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Słowo racuchy u większości osób wywołuje podobne skojarzenia. Chrupiące, z jabłkami, posypane cukrem pudrem, pyszne. I właśnie ta wersja racuchów, należy do naszych ulubionych. Dziś jednak proponujemy wam przygotowanie racuchów bez mleka i wody, za to z niezwykłym składnikiem. Będziecie pozytywnie zaskoczeni ich smakiem.

Do przygotowania racuchów wystarczy zwykle 4 składników. Jest to mąka, jajka, mleko i spulchniacz. Chętnie dorzucamy też do ciasta pokrojone jabłka, a całość smażymy zazwyczaj na oleju.

przygotowanie schabowych

Chrupiąca, obłędnie serowa panierka do schabowych

CZYTAJ DALEJ

Jednak mleko można zastąpić maślanką. Jej kwaskowy smak, doskonale pasuje do racuchów z jabłkami. Dużą zaletą maślanki jest też jej niska kaloryczność i nieduża zawartość tłuszczu. Dziś do ciasta na racuchy dodamy szczyptę cynamonu. Zobaczcie, że ta przyprawa doskonale pasuje do jabłek nie tylko w szarlotce.

Racuchy bez mleka i wody z niezwykłym składnikiem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • 2 jajka

  • 1 szklanka maślanki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • cukier waniliowy

  • 3 jabłka

  • szczypta cynamonu

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie racuchów

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, maślankę, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy. Rozmieszaj jednolite ciasto.

Jabłka umyj, obierz, pokrój w cząstki, usuń gniazda nasienne. Miąższ jabłek pokrój w plasterki, dodaj do ciasta razem z cynamonem. Całość wymieszaj.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta, smaż racuchy, aż będą z obu stron rumiane.

Racuchy zdejmij z patelni. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprósz cukrem pudrem.

W naszym serwisie znajdziesz też inne inspiracje na racuchy. Sprawdź, jak przygotować racuchy z dodatkiem ananasa, a także jak zrobić racuchy pieczone w piekarniku.

cynamon

cynamon

Źródło zdjęcia: canva/eyewave

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >