Racuchy bez mleka i wody z niezwykłym składnikiem
Słowo racuchy u większości osób wywołuje podobne skojarzenia. Chrupiące, z jabłkami, posypane cukrem pudrem, pyszne. I właśnie ta wersja racuchów, należy do naszych ulubionych. Dziś jednak proponujemy wam przygotowanie racuchów bez mleka i wody, za to z niezwykłym składnikiem. Będziecie pozytywnie zaskoczeni ich smakiem.
Do przygotowania racuchów wystarczy zwykle 4 składników. Jest to mąka, jajka, mleko i spulchniacz. Chętnie dorzucamy też do ciasta pokrojone jabłka, a całość smażymy zazwyczaj na oleju.
Jednak mleko można zastąpić maślanką. Jej kwaskowy smak, doskonale pasuje do racuchów z jabłkami. Dużą zaletą maślanki jest też jej niska kaloryczność i nieduża zawartość tłuszczu. Dziś do ciasta na racuchy dodamy szczyptę cynamonu. Zobaczcie, że ta przyprawa doskonale pasuje do jabłek nie tylko w szarlotce.
Racuchy bez mleka i wody z niezwykłym składnikiem
Składniki:
1 szklanka mąki
2 jajka
1 szklanka maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier waniliowy
3 jabłka
szczypta cynamonu
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie racuchów
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, maślankę, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy. Rozmieszaj jednolite ciasto.
Jabłka umyj, obierz, pokrój w cząstki, usuń gniazda nasienne. Miąższ jabłek pokrój w plasterki, dodaj do ciasta razem z cynamonem. Całość wymieszaj.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta, smaż racuchy, aż będą z obu stron rumiane.
Racuchy zdejmij z patelni. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprósz cukrem pudrem.
W naszym serwisie znajdziesz też inne inspiracje na racuchy. Sprawdź, jak przygotować racuchy z dodatkiem ananasa, a także jak zrobić racuchy pieczone w piekarniku.
Źródło zdjęcia: canva/eyewave
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: onet