Nie kefir, nie mleko lub maślanka. Najlepsze racuchy zrobisz na innym składniku
Racuchy na serku homogenizowanym spodobają się nie tylko dzieciom. Są zdecydowanie lżejsze niż przyrządzane na bazie maślanki czy kefiru odpowiedniki, a przy tym mają niesamowity waniliowy aromat. Musicie spróbować.
Jeśli nie wiecie co podać na śniadanie, a macie ochotę na szybki, ciepły posiłek na słodko, racuchy z serka homogenizowanego będą idealne. Ich przygotowanie wymaga jedynie starannego wymieszania składników i usmażenie przysmaku. Warto skosztować — syci na długo.
Przepis na wyśmienite racuchy na serku homogenizowanym
Składniki:
525 g naturalnego serka homogenizowanego
3 duże jaja
225 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
10-20 g cukru (niekoniecznie)
1 opakowanie cukru wanilinowego
olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowo do podania:
ulubione owoce
cukier puder lub bita śmietana
Jak zrobić racuchy na serku homogenizowanym? Przepis jest bardzo prosty
W większej misce mieszamy serek homogenizowany z jajkami, cukrem, cukrem wanilinowym, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Uzyskaną dość gęstą i jednolitą masę smażymy porcjami na dobrze rozgrzanym oleju.
Na jeden placuszek powinno przypadać około 1,5 łyżki ciasta. Zrumienione z obu stron racuchy układamy na bibule lub ręczniku papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.
Wskazówka: racuchy można przygotować również na bazie serka waniliowego lub zamiast cukru wanilinowego użyć esencji waniliowej.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne pyszne placki. Oprócz racuchów warto wypróbować śniadaniowy rarytas z banana i płatków owsianych. Być może też skuszą was słodkie syrniki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Mrozisz surowe. czy ugotowane pierogi? Wiemy, jaki sposób jest najlepszy
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama