Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie kefir, nie mleko lub maślanka. Najlepsze racuchy zrobisz na innym składniku

Nie kefir, nie mleko lub maślanka. Najlepsze racuchy zrobisz na innym składniku

Racuchy na serku homogenizowanym
canva/artlensfoto

Racuchy na serku homogenizowanym spodobają się nie tylko dzieciom. Są zdecydowanie lżejsze niż przyrządzane na bazie maślanki czy kefiru odpowiedniki, a przy tym mają niesamowity waniliowy aromat. Musicie spróbować.

Jeśli nie wiecie co podać na śniadanie, a macie ochotę na szybki, ciepły posiłek na słodko, racuchy z serka homogenizowanego będą idealne. Ich przygotowanie wymaga jedynie starannego wymieszania składników i usmażenie przysmaku. Warto skosztować — syci na długo.

Przepis na wyśmienite racuchy na serku homogenizowanym

Składniki:

  • 525 g naturalnego serka homogenizowanego

  • 3 duże jaja

  • 225 g mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 10-20 g cukru (niekoniecznie)

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo do podania:

Jak zrobić racuchy na serku homogenizowanym? Przepis jest bardzo prosty

W większej misce mieszamy serek homogenizowany z jajkami, cukrem, cukrem wanilinowym, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Uzyskaną dość gęstą i jednolitą masę smażymy porcjami na dobrze rozgrzanym oleju.

Na jeden placuszek powinno przypadać około 1,5 łyżki ciasta. Zrumienione z obu stron racuchy układamy na bibule lub ręczniku papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówka: racuchy można przygotować również na bazie serka waniliowego lub zamiast cukru wanilinowego użyć esencji waniliowej.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne pyszne placki. Oprócz racuchów warto wypróbować śniadaniowy rarytas z banana i płatków owsianych. Być może też skuszą was słodkie syrniki.

Racuchy na serku homogenizowanym są pyszne
canva/Teleginatania

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: