Smakosze.pl

Canva / Mariha-kitchen

Rewelacyjny, lekki kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Bez wątpienia kapuśniak jest wyborną propozycją obiadową. W każdym domu zupę przyrządza się odrobinę inaczej. Tym razem wzbogacimy ją o przepyszne pomidory w formie przecieru. Dzięki nim kapuśniak będzie jeszcze większą pokusą.

Smakowity kapuśniak z pomidorami przyprawi o autentyczny zachwyt nawet bardziej wymagających smakoszy. Przepis na zupę jest banalnie prosty i każdy powinien z nim sobie poradzić bez najmniejszych problemów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Lekki kapuśniak z pomidorami

Kapuśniak uchodzi za jeden z najbardziej smakowitych specjałów naszej rodzimej kuchni. Zupa słynie z tego, że jest lekką propozycją obiadową. W związku z tym mogą po nią sięgać nawet osoby, które starają się pozbyć zbędnych kilogramów.

Jakiś czas temu na naszym portalu gościł przepis na tradycyjny kapuśniak. Dziś do zupy dodamy przecier pomidorowy. Za ich sprawą kapuśniak momentalnie zniknie z talerzy. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 500 g młodej kapusty

  • 30 ml oliwy

  • 15 g masła

  • cebula

  • 2 marchewki

  • pietruszka

  • 5 ziemniaków

  • 1,5 litra bulionu

  • 250 g przecieru pomidorowego

  • odrobina chili

  • siekany koperek

Przepis na pomidorowy kapuśniak

Na początku kapustę oczyszczamy i pozbawiamy zewnętrznych liści. Wycinamy głąb, a pozostałą część warzywa szatkujemy na paski. W garnku podgrzewamy oliwę i masło. Podsmażamy posiekaną cebulę.

Do cebuli dodajemy marchewki pokrojone w plastry oraz obraną pietruszkę. Warto ją wcześniej podzielić na kilka części. Całość smażymy przez około 7 minut. Po tym czasie mieszankę wzbogacamy o ziemniaki pokrojone w kostkę.

Kapustę umieszczamy w garnku z warzywami. Wszystko zalewamy gorącym bulionem. Godny uwagi jest przepis na tę bazę pod zupy . Kapuśniak wzbogacamy o przyprawy i gotujemy przez około 20 minut. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć.

Na koniec kapuśniak uzupełniamy o przecier pomidorowy. Zupę podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Serwujemy ją z posiekanym koperkiem. Domownicy z pewnością upomną się o dokładkę.

Kapuśniak pomidorowy
Kapuśniak pomidorowy

Canva / hydrangea100

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >