Smakosze.pl
Kapuśniak z pomidorami

Canva / Mariha-kitchen

Rewelacyjny, lekki kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

11 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Bez wątpienia kapuśniak jest wyborną propozycją obiadową. W każdym domu zupę przyrządza się odrobinę inaczej. Tym razem wzbogacimy ją o przepyszne pomidory w formie przecieru. Dzięki nim kapuśniak będzie jeszcze większą pokusą.

Smakowity kapuśniak z pomidorami przyprawi o autentyczny zachwyt nawet bardziej wymagających smakoszy. Przepis na zupę jest banalnie prosty i każdy powinien z nim sobie poradzić bez najmniejszych problemów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Lekki kapuśniak z pomidorami

Kapuśniak uchodzi za jeden z najbardziej smakowitych specjałów naszej rodzimej kuchni. Zupa słynie z tego, że jest lekką propozycją obiadową. W związku z tym mogą po nią sięgać nawet osoby, które starają się pozbyć zbędnych kilogramów.

Jakiś czas temu na naszym portalu gościł przepis na tradycyjny kapuśniak. Dziś do zupy dodamy przecier pomidorowy. Za ich sprawą kapuśniak momentalnie zniknie z talerzy. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 500 g młodej kapusty

  • 30 ml oliwy

  • 15 g masła

  • cebula

  • 2 marchewki

  • pietruszka

  • 5 ziemniaków

  • 1,5 litra bulionu

  • 250 g przecieru pomidorowego

  • odrobina chili

  • siekany koperek

Zapiekanka ziemniaczana

Swojskie ziemniaki zapiekane w kefirze z tartym serem

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pomidorowy kapuśniak

Na początku kapustę oczyszczamy i pozbawiamy zewnętrznych liści. Wycinamy głąb, a pozostałą część warzywa szatkujemy na paski. W garnku podgrzewamy oliwę i masło. Podsmażamy posiekaną cebulę.

Do cebuli dodajemy marchewki pokrojone w plastry oraz obraną pietruszkę. Warto ją wcześniej podzielić na kilka części. Całość smażymy przez około 7 minut. Po tym czasie mieszankę wzbogacamy o ziemniaki pokrojone w kostkę.

Kapustę umieszczamy w garnku z warzywami. Wszystko zalewamy gorącym bulionem. Godny uwagi jest przepis na tę bazę pod zupy. Kapuśniak wzbogacamy o przyprawy i gotujemy przez około 20 minut. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć.

Na koniec kapuśniak uzupełniamy o przecier pomidorowy. Zupę podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Serwujemy ją z posiekanym koperkiem. Domownicy z pewnością upomną się o dokładkę.

Kapuśniak pomidorowy

Kapuśniak pomidorowy

Canva / hydrangea100

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >