Robiąc sok z buraka lepiej dodaj jeden konkretny owoc. Korzyści będą ogromne
Robiąc sok z buraka, lepiej dodaj do niego jeden konkretny owoc. Jest nim pomarańcza, która da napojowi ogromne korzyści. Nie tylko doda mu smaku, ale też podniesie jego wartość odżywczą. Pamiętajcie, że sok z buraka warto pić przez cały rok, bo kryje się w nim wiele cennych składników.
Sok z buraka to samo zdrowie. Stanowi doskonałe źródło polifenoli, które chronią nas przed nowotworami, miażdżycą i spowalniają starzenie się komórek. Dostarcza też żelaza, które wzmacnia krew i cały organizm.
Gdy jednak wzbogacimy sok z buraka sokiem z pomarańczy, zawarte w napoju żelazo będzie łatwiej przyswajalne. To dlatego, że pomarańcza jest bogata w witaminę C, która poprawia wchłanianie żelaza. Podobną funkcję spełni też natka pietruszki. Natomiast dodany do soku imbir będzie miał działanie antyseptyczne i przeciwwirusowe. Pijcie więc sok z buraka regularnie.
Jak zrobić sok z buraka?
Składniki:
1 duży burak
1 marchewka
pół szklanki wody
pół pomarańczy
pół pęczka natki pietruszki
1 cm świeżego imbiru
Przygotowanie soku z buraka i pomarańczy
Burak i marchewkę obierz, opłucz, pokrój na nieduże kawałki. Włóż do blendera, dodaj wodę i rozdrobnij składniki na gładką masę.
Pomarańczę obierz, pokrój na kawałki, wrzuć do blendera. Dodaj też opłukaną i grubo pokrojoną natkę pietruszki oraz plasterki imbiru. Dokładnie rozdrobnij wszystkie składniki.
Otrzymany sok przelej przez sitko, by oddzielić cząsteczki warzyw, owoców i przypraw. Jeśli jest zbyt gęsty, możesz do niego dodać więcej wody.
Wskazówka:
Zamiast soku z pomarańczy do napoju możesz dodać trochę soku z cytryny. Nie przesadź jednak z jej dodatkiem, bo sok z buraka zrobi się zbyt kwaśny.
Po więcej przepisów na zdrowe napoje zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. recepturę na sok pomidorowy, a także na napój izotoniczny.
Źródło zdjęcia: canva/NickyPe z Pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy ziemniaki z kiełkami są jadalne? Wyjaśniamy raz na zawsze
Bajecznie soczysta golonka Jakuba Kuronia. Nikt nie robi delikatniejszej i smaczniejszej
Jak doprawić kurczaka na parze? Lekko, szybko, bez tłuszczu i zbędnych kalorii
Źródło: agataberry