Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Prosta i smaczna zapiekanka jest idealnym pomysłem na postny obiad. Składniki są tanie, a przygotowanie niemalże ekspresowe. Warto spróbować.
Zapiekanka świetną propozycją na obiad
W moim domu zapiekanki pojawiają się bardzo często. Głównie dlatego, że tego typu dania nie wymagają dużego nakładu pracy, a można je wzbogacić w zasadzie o wszystko, co znajdziemy w lodówce.
Tym razem polecam pyszną opcję bezmięsną, idealną jako obiad na piątek. Wykorzystam produkty, które zawsze staram się mieć w kuchni i które nie kosztują wiele. Co trzeba przygotować na pyszny obiad? Czytajcie dalej.
Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smakPrzepis na pyszny obiad na piątek
Zapiekanka na bazie gotowego drobnego makaronu z marchewką, kukurydzą i groszkiem smakuje znakomicie. Aby potrawa była bardziej sycąca, dodam też fasolę — stawiam na czerwoną, choć każdy inny strączek z puszki będzie tu również pasował. Wszystko zaleję sosem i posypię serem. Będzie pysznie.
Składniki na zapiekankę:
- około 300 g makaronu kokardki
- 300 g mrożonej marchewki z groszkiem
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 mała puszka kukurydzy
- 100 g sera żółtego
Składniki na sos:
- 500 ml mleka lub napoju roślinnego
- 30 g masła lub margaryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- 20 g mąki pszennej
- sól i pieprz w ilości do smaku
Do zrobienia pysznej zapiekanki, która sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny, potrzebne będzie jeszcze naczynie żaroodporne. Należy je posmarować niewielką ilością oleju. Pozostałe wskazówki znajdziecie w instrukcji zamieszczonej poniżej.
Jak zrobić zapiekankę na obiad? Przepis jest prosty
Zaczynam od ugotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce łączę odsączoną kukurydzę i fasolę oraz przelaną wrzątkiem mrożoną marchew z groszkiem.
Składniki te mieszam z odcedzonym makaronem. Ser żółty ścieram na tarce o większych oczkach. W rondlu roztapiam tłuszcz na sos. Wsypuję mąkę pszenną i mieszam, by nie powstały grudki. Po chwili zaczynam stopniowo wlewać mleko. Cały czas miksuję sos rózgą.
Gdy już zgęstnieje, doprawiam gałką muszkatołową, pieprzem oraz odrobiną soli. Łączę go ze składnikami zapiekanki, po czym przekładam do przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego. Posypuję całość serem żółtym i piekę około 30 minut z włączonym termoobiegiem.
Jak podawać zapiekankę makaronową bez mięsa?
Danie najlepiej smakuje na ciepło, tuż po przygotowaniu. Można pokusić się o zaserwowanie do niego prostej surówki np. z białej kapusty, choć nie jest to obowiązkowe.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na zapiekanki. Sprawdźcie jak zrobić smakowitą lasagne z patelni — jest wyśmienita. Być może skusi was też receptura na zapiekankę pasterską — moja rodzina zawsze zjada ja z ochotą.