Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale TikTok marylarodowicz

Rodowicz nie kupuje ketchupu w sklepie. Robi własny bez konserwantów i zbędnych ulepszaczy smaku

25 Lutego 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Maryla Rodowicz pokazała, jak robi domowy ketchup. Pomidorowy dodatek do dań w jej wykonaniu zachwyca prostotą i w przeciwieństwie do produktów kupowanych w sklepie nie zawiera konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Musicie spróbować — zachwyci was od pierwszego spróbowania.
 

Przepis na ketchup Maryli Rodowicz

Prosty i smaczny sos pomidorowy można zrobić z zaledwie kilku produktów. Spójrzcie tylko na listę wykorzystanych przez Marylę Rodowicz produktów — znajdziemy je w każdym sklepie, a uzyskamy z nich fantastyczny ketchup, który zastosujemy w niejednym daniu.

Składniki:
  • 3 świeże pomidory
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2-3 cebulki szalotki
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 większa papryczka chili
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
Naleśniki Magdy Gessler

Żadne kefiry i maślanki. Gessler robi naleśniki na zupełnie innych produktach

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować wyborny ketchup? Maryla Rodowicz pokazała swój sposób

Szalotki pozbawiamy łupin i kroimy w piórka. Szklimy je na dobrze rozgrzanej oliwie, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory świeże, oczyszczoną papryczkę chili oraz warzywa z puszki.

Wlewamy też ocet jabłkowy. Całość dusimy około 90 minut. Na koniec ketchup doprawiamy solą i pieprzem. Przenosimy go do czystego słoiczka. Zamykając na ciepło, możemy przechować go do miesiąca w lodówce.

Do czego można wykorzystać ketchup?

Aromatyczny i pełen smaku sos będzie świetnym dodatkiem do pizzy. Warto pokusić się o wykorzystanie go na domowym cieście z tego przepisu . Dodając do niego podsmażone tofu, czy mięso mielone uzyskamy też sycący sos do makaronu.

Ketchup Maryli Rodowicz świetnie sprawdzi się też do przekąsek takich jak domowe nachosy , ślimaczki z ciasta francuskiego czy frytki belgijskie .

@marylarodowicz Domowy Ketchup do zapieksów, które pokaże Wam już za#raz ♬ Flowers - Miley Cyrus

Źródło: TikTok/marylarodowicz
 

Dlaczego warto dodać kapustę do rosołu?

Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Różnice poczujesz od razu

CZYTAJ DALEJ
Zapiekanka gyros będzie idealna na obiad dla całej rodziny

Najlepszy patent na tani obiad. Zapiekanka gyros zachwyci każdego

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >