Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale TikTok marylarodowicz

Rodowicz nie kupuje ketchupu w sklepie. Robi własny bez konserwantów i zbędnych ulepszaczy smaku

25 Lutego 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Maryla Rodowicz pokazała, jak robi domowy ketchup. Pomidorowy dodatek do dań w jej wykonaniu zachwyca prostotą i w przeciwieństwie do produktów kupowanych w sklepie nie zawiera konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Musicie spróbować — zachwyci was od pierwszego spróbowania.
 

Przepis na ketchup Maryli Rodowicz

Prosty i smaczny sos pomidorowy można zrobić z zaledwie kilku produktów. Spójrzcie tylko na listę wykorzystanych przez Marylę Rodowicz produktów — znajdziemy je w każdym sklepie, a uzyskamy z nich fantastyczny ketchup, który zastosujemy w niejednym daniu.

Składniki:
  • 3 świeże pomidory
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2-3 cebulki szalotki
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 większa papryczka chili
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
Naleśniki Magdy Gessler

Żadne kefiry i maślanki. Gessler robi naleśniki na zupełnie innych produktach

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować wyborny ketchup? Maryla Rodowicz pokazała swój sposób

Szalotki pozbawiamy łupin i kroimy w piórka. Szklimy je na dobrze rozgrzanej oliwie, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory świeże, oczyszczoną papryczkę chili oraz warzywa z puszki.

Wlewamy też ocet jabłkowy. Całość dusimy około 90 minut. Na koniec ketchup doprawiamy solą i pieprzem. Przenosimy go do czystego słoiczka. Zamykając na ciepło, możemy przechować go do miesiąca w lodówce.

Do czego można wykorzystać ketchup?

Aromatyczny i pełen smaku sos będzie świetnym dodatkiem do pizzy. Warto pokusić się o wykorzystanie go na domowym cieście z tego przepisu . Dodając do niego podsmażone tofu, czy mięso mielone uzyskamy też sycący sos do makaronu.

Ketchup Maryli Rodowicz świetnie sprawdzi się też do przekąsek takich jak domowe nachosy , ślimaczki z ciasta francuskiego czy frytki belgijskie .

@marylarodowicz Domowy Ketchup do zapieksów, które pokaże Wam już za#raz ♬ Flowers - Miley Cyrus

Źródło: TikTok/marylarodowicz
 

Dlaczego warto dodać kapustę do rosołu?

Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Różnice poczujesz od razu

CZYTAJ DALEJ
Zapiekanka gyros będzie idealna na obiad dla całej rodziny

Najlepszy patent na tani obiad. Zapiekanka gyros zachwyci każdego

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >