Rodowicz nie kupuje ketchupu w sklepie. Robi własny bez konserwantów i zbędnych ulepszaczy smaku
Maryla Rodowicz pokazała, jak robi domowy ketchup. Pomidorowy dodatek do dań w jej wykonaniu zachwyca prostotą i w przeciwieństwie do produktów kupowanych w sklepie nie zawiera konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Musicie spróbować — zachwyci was od pierwszego spróbowania.
Przepis na ketchup Maryli Rodowicz
Prosty i smaczny sos pomidorowy można zrobić z zaledwie kilku produktów. Spójrzcie tylko na listę wykorzystanych przez Marylę Rodowicz produktów — znajdziemy je w każdym sklepie, a uzyskamy z nich fantastyczny ketchup, który zastosujemy w niejednym daniu.
Składniki:
- 3 świeże pomidory
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2-3 cebulki szalotki
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 większa papryczka chili
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól i pieprz w ilości do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
Jak przygotować wyborny ketchup? Maryla Rodowicz pokazała swój sposób
Szalotki pozbawiamy łupin i kroimy w piórka. Szklimy je na dobrze rozgrzanej oliwie, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory świeże, oczyszczoną papryczkę chili oraz warzywa z puszki.
Wlewamy też ocet jabłkowy. Całość dusimy około 90 minut. Na koniec ketchup doprawiamy solą i pieprzem. Przenosimy go do czystego słoiczka. Zamykając na ciepło, możemy przechować go do miesiąca w lodówce.
Do czego można wykorzystać ketchup?
Aromatyczny i pełen smaku sos będzie świetnym dodatkiem do pizzy. Warto pokusić się o wykorzystanie go na domowym cieście z tego przepisu. Dodając do niego podsmażone tofu, czy mięso mielone uzyskamy też sycący sos do makaronu.
Ketchup Maryli Rodowicz świetnie sprawdzi się też do przekąsek takich jak domowe nachosy, ślimaczki z ciasta francuskiego czy frytki belgijskie.
Źródło: TikTok/marylarodowicz