Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozpływające się w ustach szare kluchy z zasmażaną kapustą
Renata Materlińska
Renata Materlińska 26.03.2022 00:18

Rozpływające się w ustach szare kluchy z zasmażaną kapustą

szare kluchy
canva/Dar1930

Ziemniaki są naszym ulubionym dodatkiem do obiadu. Zwykle podajemy gotowane, ewentualnie pieczone lub w formie frytek. Jednak ziemniaki mogą też stanowić podstawę obiadu. Zobaczcie jak przygotować rozpływające się w ustach szare kluchy z zasmażaną kapustą.

Szare kluchy to pyszne danie, które rzadko gości na naszych stołach. Nazywają się szare, bo rzeczywiście taki kolor przybierają. Są bowiem robione z surowych ziemniaków, które szybko ciemnieją.

Szare kluchy najsmaczniejsze są, gdy podamy je okraszone podsmażonym boczkiem. Nieodzownym dodatkiem do nich jest zasmażana kapusta. Z pomocą robota kuchennego, danie to przygotujesz dość szybko.

Rozpływające się w ustach szare kluchy z zasmażaną kapustą

Składniki:

na szare kluchy

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • sól

  • 20 dag wędzonego boczku

na kapustę zasmażaną

  • 75 dag kiszonej kapusty

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżka oleju

  • sól, pieprz

Przygotowanie szarych kluchów i kapusty zasmażanej

Kapustę kiszoną umieść w garnku, podlej gorącą wodą, zagotuj. Dodaj cukier, trochę soli i pieprzu, duś ją ok. 40 minut, aż będzie miękka.

Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim mąkę. Dodaj łyżkę kapusty, wymieszaj, dodaj do garnka z kapustą, chwilę gotuj, dopraw do smaku.

Na szare kluchy ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach. Możesz też rozdrobnić je w robocie kuchennym. Starte ziemniaki umieść na sicie, zawieś nad miską, odsącz.

Zlej płyn znad osadu znajdującego się w misce. Osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do startych ziemniaków razem z jajkami, mąką pszenną i solą. Wymieszaj ciasto.

W garnku zagotuj sporą ilość wody, posól ją. Łyżką kładź na wrzątek porcje ciasta ziemniaczanego, delikatnie zamieszaj, gotuj ok. 3 minuty od wypłynięcia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Boczek pokrój w kostkę, zrumień na patelni. Szare kluchy wyjmij łyżką cedzakową na talerze, okraś boczkiem, podawaj z zasmażaną kapustą. Smacznego!

Więcej przepisów na kluski ziemniaczane znajdziesz na naszej stronie. Zobacz jak zrobić kluski śląskie, a także tradycyjne kluski ziemniaczane.

kapusta zasmażana
kapusta zasmażana

Źródło zdjęcia: canva/vinicef

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: straga

Zapraszamy na nasz Instagram