Smakosze.pl
Sałatka cezar oryginalny przepis

canva/kstudio

Sałatka cezar oryginalny przepis

28 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Wszyscy doskonale znamy sałatkę cezar, czyli sałatkę z grzankami, kurczakiem i aromatycznym sosem. Sałatkę można jednak w ciekawy sposób urozmaicić i stworzyć własny, wyjątkowy przepis na to popularne i pyszne danie. Poznaj oryginalny przepis na sałatkę cezar.

Sos Worcestershire jest bardzo aromatycznym sosem, powstałym w wyniku połączenia octu słodowego, winnego i sosu z anchois. Sos wykorzystywany jest w wielu kuchniach świata do przygotowywania sałatek, zup i dań mięsnych. Jest intensywny i nadaje potrawom wyjątkowego smaku.

Sałatkę cezar przygotowuję z kurczaka i anchois, które ucieram razem z sosem. Anchois to bardzo słone, małe rybki, dlatego też sól dodaję do sosu na samym końcu, w minimalnych ilościach. Sałatka cezar jest świetnie doprawiona, bardzo aromatyczna i z pewnością posmakuje wszystkim gościom.

W sałatce wykorzystane są dwa surowe żółtka, przed rozbiciem jajek dokładnie więc umyj, sparz i zdezynfekuj skorupki. Sałatkę podaję z grzankami czosnkowymi lub pieczywem czosnkowym. Palce lizać.

Klasyczna sałatka z kurczakiem polana sosem jest równie pyszna i aromatyczna. Tu znajdziesz przepis na tradycyjną sałatkę cezar od Magdy Gessler.

Oryginalny przepis na sałatkę cezar

Składniki na 4 porcje:

  • sałata rzymska

  • pierś z kurczaka

  • 4 sztuki anchois z puszki

  • 2 żółtka

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżeczka suszonego tymianku

  • sól

  • 3 łyżki sosu Worcestershire

  • sok cytryny

  • łyżka oliwy

  • kawałek parmezanu

Jak przygotować sałatkę cezar?

Kurczaka umyj, obierz i pokrój w paski. Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj posiekany czosnek, sok z połowy cytryny, tymianek i oliwę, następnie dodaj kurczaka i wstaw do lodówki na 30 minut.

Mięso usmaż na patelni grillowej, następnie odstaw do przestygnięcia.

Przygotuj sos: anchois utrzyj z sosem Worcestershire, dodaj pieprz, sok z cytryny, wymieszaj. Sos przelej do słoiczka, wlej żółtka, zakręć pokrywkę i intensywnie ubijaj do powstania gładkiego kremu. Na koniec dopraw do smaku solą.

Na talerz wyłóż połamaną sałatę rzymską, kurczaka, następnie polej aromatycznym sosem i oprósz startym parmezanem.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >