Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka warstwowa z pieczarkami. Przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.01.2022 01:00

Sałatka warstwowa z pieczarkami. Przepis krok po kroku

Sałatka warstwowa z pieczarkami
canva/vkuslandia

Warstwowa sałatka? Tylko z pieczarkami marynowanymi, jajkiem, szynką drobiową i wieloma innymi składnikami. Sałatka wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Delikatna, lekko słodka i jednocześnie wyraźna, jest pyszna podana z majonezem. Poznaj przepis na sałatkę warstwową z pieczarkami.

Sałatka warstwowa to świetny pomysł zarówno na zimną płytę, kiedy goście wpadną z wizytą, jak i kolację dla całej rodziny. Połączenie wyraźnych pieczarek i ogórków konserwowych z lekko słodką kukurydzą i delikatną szynką, jajkami i majonezem tworzą genialną w smaku sałatkę, która posmakuje każdemu.

Sałatka jest prosta w przygotowaniu, wygląda bardzo apetycznie i jest idealnie doprawiona. Danie podaj kromką świeżego chleba lub bagietką i świeżym pomidorem. Sałatka z pieczarkami marynowanymi z pewnością będzie częstą potrawą na Twoim stole.

Jeśli szukasz pomysł na sałatkę warstwową- tu poznasz przepis na wyśmienitą sałatkę śledziową z ziemniakami, jajkami i majonezem.

Przepis na sałatkę warstwową z pieczarkami

Składniki na 4-5 porcji:

  • słoik marynowanych pieczarek

  • 300 g szynki drobiowej

  • 6 jajek

  • puszka kukurydzy

  • 3 ogórki konserwowe

  • garść zielonych oliwek

  • 4 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

Jak zrobić sałatkę warstwową z pieczarkami?

Ugotuj jajka na twardo, następnie ostudź je i oddziel białka od żółtek. Pokrój w kostkę ogórki konserwowe, szybkę drobiową i posiekaj białka. Odsącz kukurydzę i grzyby z zalewy.

Jajka ugotowane na twardo

Źródło zdjęcia: canva/MeaoFoto Do miski włóż kolejno szynkę, białka (oprósz je solą i pieprzem), następnie ogórki, kukurydzę, grzyby, majonez. Na górę zetrzyj na tarce żółtka, następnie poukładaj pokrojone zielone oliwki. Sałatkę wstaw do lodówki na 15-20 minut, aby się schłodziła