Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka wielkanocna z kurczakiem. Uczta dla każdego
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.03.2022 01:00

Sałatka wielkanocna z kurczakiem. Uczta dla każdego

Sałatka wielkanocna z kurczakiem
canva/DronG

Sałatka wielkanocna z kurczakiem to prawdziwa wiosna na talerzu. Delikatne mięso drobiowe, świeża roszponka, feta warzywa i aksamitny sos winegret to uczta dla każdego smakosza. Poznaj przepis na pożywną sałatkę wielkanocną z kurczakiem, jest idealna na obiad lub kolację.

Sałatka wielkanocna z kurczakiem to sałatka lekka, świeża, pożywna i pełna smaku. Danie jest bardzo wiosenne i doskonale sprawdzi się jako kolacja, a nawet zdrowy obiad na wielkanocnym stole. Sałatkę podaj z sosem winegret na bazie miodu i musztardy, a zniknie z talerzy błyskawicznie.

Sałatkę możesz przygotować na osobne talerze, wtedy będzie wyglądać jak z restauracji. Możesz również wszystkie składniki wymieszać w większej misce- będzie równie pysznie, kolorowo i świeżo. Sałatka jest doskonałym pomysłem także dla osób będących na diecie.

Jeśli szukasz pomysłu na dodatek do zimnej płyty na świąteczny stół- tu poznasz przepis na szybką sałatkę z pora i kukurydzy, jest świetna do wędlin i domowego pasztetu.

Przepis na sałatkę wielkanocną z kurczakiem

Składniki na 2 porcje:

  • 2 mniejsze piersi z kurczaka

  • pół kostki sera feta

  • pomidorki koktajlowe

  • roszponka

  • mała cebula czerwona

  • pół słoika czarnych oliwek

  • garść włoskich orzechów

  • łyżeczka miodu

  • łyżeczka musztardy

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżeczka soku z cytryny

  • sól, pieprz

Jak zrobić sałatkę wielkanocną z kurczakiem?

Mięso umyj, oczyść, oprósz solą, pieprzem, usmaż, pokrój. Pokrój ser feta, pomidorki koktajlowe, cebulkę w słupki, obierz orzechy włoskie.

Roszponka

Źródło zdjęcia: canva/Marina Usmanskaya Na talerze nałóż roszponkę, następnie ułóż po jednej piersi z kurczaka, poukładaj ser feta, pomidorki, cebulę, oliwki, orzechy. Musztardę wymieszaj z oliwą, miodem i sokiem z cytryny. Sałatkę oprósz solą i pieprzem, następnie polej sosem, smacznego.