Sałatka z pieczarkami i jajkiem
Sałatka z pieczarkami i jajkiem to pomysł na prostą, ale pyszną sałatkę na kolację, spotkanie z przyjaciółmi lub większą uroczystość. Sałatkę przygotujesz w dosłownie kilku minut z podstawowych składników. Poznaj przepis na błyskawiczną sałatkę z pieczarkami i jajkiem.
Sałatka z pieczarkami i jajkiem to sałatka o niezwykle bogatym smaku. W połączeniu z cebulką dymką, szczypiorkiem, ogórkiem kiszonym i majonezem tworzy doskonałą potrawę, którą pokochają wszyscy smakosze. Sałatkę dopraw wyłącznie solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki są sycące, aromatyczne i zawierają wiele niezbędnych składników odżywczych, między innymi białko, witaminy z gruby B, witaminę C, wapń, potas. Sałatka jest więc bombą witaminową, a jeśli chcesz przygotować ją w wersji light, zastąp majonez jogurtem greckim lub naturalnym.
Jeśli szukasz pomysłu na inną sałatkę z grzybami- koniecznie przygotuj lekko ostrą sałatkę z pieczarkami i porem, doskonałą jako dodatek do zimnej płyty i do obiadu.
Przepis na sałatkę z pieczarkami i jajkiem
Składniki na 4-5 porcji:
100 g pieczarek
3 jajka
2 kiszone ogórki
cebula dymka
szczypiorek
sól, pieprz
2 łyżki majonezu
Jak zrobić sałatkę z pieczarkami i jajkiem?
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, pokrój w kostkę i przełóż do miski, wsyp pokrojone ogórki, posiekaną dymkę, szczypiorek i pieczarki.
Całość dopraw solą, pieprzem, majonezem i dokładnie wymieszaj. Sałatkę wstaw na chwilę do lodówki, aby dobrze się schłodziła.