Sałatka z pieczarkami i serem - na kolację i jako elegancka przystawka

Sałatka z pieczarkami i serem to świetna sałatka na Wielkanoc lub spotkanie z przyjaciółmi. Sałatka jest lekka, świeża i pyszna. Warzywa, ser, szynka drobiowa, szczypiorek i koperek otulone majonezem to połączenie, które posmakuje wszystkim. Poznaj przepis na sałatkę z pieczarkami i serem.
Szukasz pomysłu na wiosenną sałatkę? Koniecznie przygotuj lekką sałatkę z pieczarkami i serem z dodatkiem świeżych warzyw, szynki drobiowej, koperku i szczypiorku. Sałatka jest banalnie prosta, niezwykle szybka i wychodzi za każdym razem.
Sałatką ratuję się zawsze, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Składniki do sałatki zawsze mam pod ręką, to podstawowe produkty, które zawsze są w mojej lodówce. Sałatkę możesz wzbogacić jeszcze o tortellini z grzybami lub szynką, będzie jej więcej i będzie równie pyszna.
Jeśli szukasz pomysłu na szybką i smaczną sałatkę imprezową- tu poznasz przepis na sałatkę z paluszków surimi, jest równie lekka i pyszna.
Przepis na sałatkę z pieczarkami i serem
Składniki:
200 g sera żółtego w kostce
8 dużych pieczarek
papryka czerwona
pół puszki kukurydzy
ogórek zielony
150 g szynki drobiowej
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
łyżeczka posiekanego koperku
2 łyżki majonezu
łyżka gęstego jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę z pieczarkami i serem?
Ser i szynkę pokrój w małą kostkę, przełóż do miski. Pieczarki, paprykę i ogórka zielonego również pokrój i dodaj do sera i szynki. Kukurydzę odsącz z zalewy, wsyp do sałatki.

Źródło zdjęcia: canva/Basilios1 Do miski dodaj posiekany koperek i szczypiorek, majonez, jogurt i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i podaj. Sałatkę możesz przechowywać w lodówce do 2 dni.



































