Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka z pieczarkami marynowanymi i selerem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.12.2021 01:00

Sałatka z pieczarkami marynowanymi i selerem

Sałatka z pieczarkami marynowanymi i selerem
canva/Arkady

Sałatka z pieczarkami marynowanymi i seler to pomysł na pyszne i wyraźne danie, zarówno na lunch, kolację, jak i spotkania w większym gronie. Sałatka z jabłkiem, papryką, jajkami otulona majonezem smakuje doskonale i z pewnością każdy poprosi Cię o przepis. Sprawdź, jak zrobić sałatkę z pieczarkami marynowanymi i selerem.

Sałatka warzywna z dodatkiem marynowanych pieczarek i selerem to jedna z moich ulubionych sałatek. Jest wyraźna w smaku, lekko pikantna, słodka, a majonez rewelacyjnie łączy się ze wszystkimi składnikami, sprawiając, że sałatka znika jeszcze tego samego dnia.

Marynowane pieczarki są pysznym dodatkiem do sałatek. Są miękkie, dobrze przyprawione, lekko octowe i świetnie łączą się z innymi warzywami. Aby przełamać ostry smak, dodaj również słodką kukurydzę i kwaśne jabłko, a sałatka będzie hitem na Twoim stole.

Na imprezy i przyjęcia w większym gronie doskonale sprawdzi się również prosta, ale pyszna sałatka z kurczakiem i selerem naciowym.

Przepis na sałatkę z pieczarkami marynowanymi i selerem

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g pieczarek marynowanych

  • 200 g selera marynowanego

  • mała cebula czerwona

  • jabłko

  • pół puszki kukurydzy

  • mała papryka czerwona

  • 2 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

  • 3 jajka

Jak zrobić sałatkę z pieczarkami marynowanymi i selerem?

Jajka ugotuj na twardo, grzyby, kukurydzę i seler odsącz z zalewy. Do miski włóż pokrojone pieczarki, seler, groszek, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i jabłko oraz jajka na twardo.

Seler konserwowy

Całość wymieszaj z majonezem i dopraw solą i pieprzem. Sałatkę wstaw do lodówki na 20 minut, aby się schłodziła.