Sałatka z pieczarkami marynowanymi i selerem
Sałatka z pieczarkami marynowanymi i seler to pomysł na pyszne i wyraźne danie, zarówno na lunch, kolację, jak i spotkania w większym gronie. Sałatka z jabłkiem, papryką, jajkami otulona majonezem smakuje doskonale i z pewnością każdy poprosi Cię o przepis. Sprawdź, jak zrobić sałatkę z pieczarkami marynowanymi i selerem.
Sałatka warzywna z dodatkiem marynowanych pieczarek i selerem to jedna z moich ulubionych sałatek. Jest wyraźna w smaku, lekko pikantna, słodka, a majonez rewelacyjnie łączy się ze wszystkimi składnikami, sprawiając, że sałatka znika jeszcze tego samego dnia.
Marynowane pieczarki są pysznym dodatkiem do sałatek. Są miękkie, dobrze przyprawione, lekko octowe i świetnie łączą się z innymi warzywami. Aby przełamać ostry smak, dodaj również słodką kukurydzę i kwaśne jabłko, a sałatka będzie hitem na Twoim stole.
Na imprezy i przyjęcia w większym gronie doskonale sprawdzi się również prosta, ale pyszna sałatka z kurczakiem i selerem naciowym.
Przepis na sałatkę z pieczarkami marynowanymi i selerem
Składniki na 4 porcje:
200 g pieczarek marynowanych
200 g selera marynowanego
mała cebula czerwona
jabłko
pół puszki kukurydzy
mała papryka czerwona
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
3 jajka
Jak zrobić sałatkę z pieczarkami marynowanymi i selerem?
Jajka ugotuj na twardo, grzyby, kukurydzę i seler odsącz z zalewy. Do miski włóż pokrojone pieczarki, seler, groszek, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i jabłko oraz jajka na twardo.
Całość wymieszaj z majonezem i dopraw solą i pieprzem. Sałatkę wstaw do lodówki na 20 minut, aby się schłodziła.