Schab gotowany w galarecie
Schab gotowany w galarecie jest już tradycyjną, polską potrawą, którą wszyscy znamy i lubimy. Mięso z warzywami zalane domowy rosołem z dodatkiem żelatyny jest podstawowym daniem zimnej płyty na weselach i podczas uroczystych spotkań. Mocno schłodzony schab w galarecie smakuje doskonale polany sokiem z cytryny lub odrobiną octu. Sprawdź, jak go przygotować.
Galareta z rosołu z mięsem jest bardzo popularnym w Polsce daniem na zimno, przygotowywanym głównie na Święta, wesela i większe uroczystości. Zimne nóżki i schab w galarecie to kojarzące się z czasami PRL-u potrawy, które uwielbiamy do tej pory. Aromatyczne mięso z warzywami zalane aromatycznym rosołem smakuje najlepiej mocno schłodzone i podane z odrobiną octu lub sokiem z cytryny.
Schab i rosół przygotuj dzień przed robieniem galarety, dzięki czemu mięso będzie dobrze doprawione, a rosół odda nadmiar tłuszczu i będzie jeszcze smaczniejszy. Do galarety możesz wykorzystać ulubione warzywa. Może to być marchewka, groszek, pietruszka, jajka, a także śliwki, morele lub pomidory suszone. Wszystko zależy od tego, na jaką galaretę masz ochotę.
Przepis na schab gotowany w galarecie
Składniki na schab gotowany:
500 g schabu bez kości
4 ząbki czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka papryki mielonej
sól, pieprz
Składniki na galaretę:
500 ml rosołu
2 ugotowane w rosole marchewki
natka pietruszki
3 jajka
garść śliwek lub groszku zielonego
5 łyżeczek żelatyny
pieprz
Jak przygotować schab gotowany w galarecie?
Schab umyj, osusz i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą i papryką mieloną. Zawiń folią i wstaw do lodówki na całą noc. Tego samego dnia przygotuj również rosół z 500 ml wody i po przestudzeniu również wstaw go do lodówki.
Następnego dnia schab zawinięty w folię przełóż do rękawa do pieczenia, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Odstaw do przestygnięcia.
Z rosołu zdejmij tłuszcz, który zgromadził się na wierzchu, marchewkę z rosołu pokrój w kostkę, ugotuj jajka na twardo. Odlej odrobinę zimnego rosołu i rozpuść w nim żelatynę, resztę rosołu zagotuj, żeby był mocno ciepły, ale nie wrzący, dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia i zagęszczenia.
Na głębokim talerzu układaj kolejno plastry ugotowanego schabu, plastry jajek na twardo, śliwki lub groszek. Oprósz posiekaną natką pietruszki i zalej tężejącym rosołem, dopraw pieprzem, następnie wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aż powstanie gęsta galareta.
Smacznego.