Sekretny składnik placków ziemniaczanych. Wychodzą idealnie pulchne
Placki ziemniaczane lubi wielu smakoszy. Najsmaczniejsze są wtedy, gdy ich wnętrze jest delikatne i puszyste, a wierzch pozostaje chrupiący. Dodatek sody oczyszczonej pozwoli przygotować właśnie taki specjał. Spróbujcie koniecznie.
Podpowiadaliśmy wam już nie raz jak przygotować smaczne placki ziemniaczane. Proponowaliśmy m.in. dodanie do nich pieczarek i sera, a także zdradzaliśmy, jak przyrządzić masę nie ścierając ziemniaków. Tym razem mamy dla was patent, który sprawi, że wasze placki będą pysznie chrupiące z wierzchu i cudownie miękkie w środku. Skusicie się?
Przepis na wyjątkowo puszyste placki ziemniaczane
Składniki:
6 dużych ziemniaków
2 jaja
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół niedużej cebuli
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Odciskamy je, by usunąć nadmiar wody. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Łączymy ją z ziemniakami.
Wbijamy jaja. Wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju.
Łyżką formujemy placki i smażymy je, aż będą rumiane z obu stron. Gotowe wyroby osuszamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika i podajemy.
Wskazówki:
Zamieniając jaja na kleik z siemienia lnianego, przyrządzicie placki w wersji wegańskiej. Wystarczy 2 łyżki zmielonych ziaren zalać 6 łyżkami wrzątku i dokładnie je rozprowadzić.
Jeżeli masa wyszła wam dość rzadka, dosypcie nieco więcej mąki. Pamiętajcie, że do przygotowania placków najlepsze są ziemniaki mączyste.
Źródło zdjęcia: canva/oksix
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Maślankowe kotlety z piersi kurczaka na niedzielny obiad. Soczyste i przepyszne
Zachwycający przepis na gołąbki z 1914 roku. Łatwy, szybki i tani obiad
Źródło: gotowanie.onet