Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Sławomir zdradził swój patent na rybę. Niebywałe, gdzie ją smaży
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 18.12.2022 18:38

Sławomir zdradził swój patent na rybę. Niebywałe, gdzie ją smaży

ryba sławomir
Canva / SUSANSAM ; East News / Tricolors

W domu Sławomira, podobnie jak w tysiącach innych polskich domów, przygotowania do świąt trwają w najlepsze. Smakowite zapachy potrafią przyprawić o zawrót głowy. Nie wszystkie kuchenne aromaty są jednak pożądane. Aby uniknąć uciążliwej woni, Sławomir karpie na własny świąteczny stół smaży na przenośnej kuchence przed domem.

Sławomir wraz ze swoją żoną Kajrą przygotowują potrawy samodzielnie. Mimo nawału obowiązków szczycą się tym, że na wspólne gotowanie zawsze znajdą czas. Bojowym zadaniem Sławomira jest usmażenie karpia. Trzeba przyznać, że jego sposób jest niezwykle pomysłowy i skuteczny.

Jaki sposób na rybę ma słynny artysta estradowy Sławomir?

Mimo, że uwielbiamy smażone ryby, ich aromat po usmażeniu nie jest mile widziany w domu. Charakterystyczny zapach potrafi unosić się w powietrzu przez długie godziny. Niektórzy znaleźli sprytne obejście tego problemu.

Sławomir stwierdził, że wyciąg w jego kuchni nie należy do najmocniejszych. Z tego też powodu wpadł na pomysł smażenia ryby przed domem. Tym sposobem pozbył się z wnętrza uciążliwej woni raz na zawsze.

Znany artysta chętnie dzieli się swoją metodą. Na wspólne smażenie karpia przed domem zaprasza również sąsiadów. Jeśli poczujecie w powietrzu woń smażonej ryby, być może mieszkacie nieopodal piosenkarza.

Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby ze swojej kuchni?

Nie każdy ma tyle szczęścia co Sławomir. Jeśli nie posiadasz ogródka, do którego możesz wyprowadzić smażenie karpia, poniższy tekst jest dla Ciebie. Podpowiadamy w nich, jak zniwelować nieprzyjemną rybią woń.

Karpia przed smażeniem namocz porządnie w mleku. Mleko jest znakomitym pochłaniaczem zapachów, a przy tym nie zmienia smaku dania. Wystarczy nawet 30 minut moczenia, aby zauważyć znaczącą różnicę w aromacie.

W trakcie smażenia ryby postaw koło siebie szklankę octu. Skutecznie wchłonie ona zapach ryby oraz tłuszczu. Jeśli masz ulubioną świeczkę aromatyzowaną, rozpal ją. Szybko zniweluje ona woń karpia.

Pamiętaj, aby smażenie przeprowadzać przy włączonym na maksymalną moc okapie. Pomocne będzie także otwarcie okien w mieszkaniu. Im lepszą cyrkulację powietrza sobie zapewnisz, tym szybciej niechciane aromaty znikną z Twojej kuchni. Smakowity karp w szarym sosie jest cudowną alternatywą dla smażonej ryby. Apetyczne mielone z karpia będą niemałym zaskoczeniem.

Canva / Langan
Canva / Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: se