Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Masz gotową kapustę z grzybami na święta? Gratulacje, teraz pamiętaj o ważnym szczególe
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 18.12.2022 17:41

Masz gotową kapustę z grzybami na święta? Gratulacje, teraz pamiętaj o ważnym szczególe

kapusta z grochem
Canva / -lvinst-

Planujesz podanie na święta kapusty z grzybami? Tę potrawę warto zacząć przygotowywać nawet dwa dni wcześniej. Przed podaniem bez problemu możesz trzymać ją w lodówce. Kapusta z grochem dobrze znosi również mrożenie.

Wiele z potraw wigilijnych możemy przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dzięki temu równomiernie rozłożymy czas niezbędny do ich przyrządzenia. Aby ten pomysłowy plan wcielić w życie, ważna jest wiedza na temat prawidłowego przechowywania poszczególnych dań. Kapusta z grzybami w lodówce zachowuje świeżość do 7 dniu, a w zamrażarce nawet kilka tygodni.

Przepis na świąteczną kapustę z grochem

Składniki:

  • 3 garście suszonych grzybów uprzednio namoczonych

  • 0,5 kg kiszonej kapusty

  • 2 cebule

  • kawałek jabłka

  • 4 łyżki oliwy

  • 0,5 szklanki wolu lub bulionu warzywnego

  • 8-10 suszonych śliwek bez pestek

  • 0,5 łyżeczki kminku

  • 0,5 łyżeczki cukru

  • 1-2 łyżki sosu sojowego

  • sól i pieprz do smaku

Aromatyczna kapusta z grzybami krok po kroku

Kapustę odciśnij w dłoniach i posiekaj. Namoczone grzyby wyjmij z wody i pokrój w paseczki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zaś jabłko do kapusty z grzybami obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć na nią cebulę i podsmażaj warzywo przez klika minut. Następnie dodaj do niego kapustę, oraz wszystkie przyprawy i sos sojowy. Całość smaż przez minutę, często mieszając.

Do zawartości patelni dołóż grzyby oraz jabłko. Podsmażaj jeszcze przez chwilę, a następnie zalej składniki kapusty z grzybami bulionem lub wodą. Na koniec dorzuć pokrojone na cząstki suszone śliwki. Gotuj potrawę pod przykryciem przez ok. 10 minut.

Z kapusty z grzybami zdejmij pokrywkę i zredukuj ilość płynu, od czasu do czasu mieszając. Dodaj kolejne 2 łyżki oliwy i wymieszaj. Podgotuj potrawę jeszcze przez 1-2 minuty i zdejmij całość z ognia. Kapusta z grzybami gotowa jest do podania. Poznaj przepis na przepyszny kulebiak faszerowany kapustą. Warzywo można przygotować również z dodatkiem łuskanego grochu.

Canva / YelenaYemchuk
Canva / YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: