Masz gotową kapustę z grzybami na święta? Gratulacje, teraz pamiętaj o ważnym szczególe
Planujesz podanie na święta kapusty z grzybami? Tę potrawę warto zacząć przygotowywać nawet dwa dni wcześniej. Przed podaniem bez problemu możesz trzymać ją w lodówce. Kapusta z grochem dobrze znosi również mrożenie.
Wiele z potraw wigilijnych możemy przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dzięki temu równomiernie rozłożymy czas niezbędny do ich przyrządzenia. Aby ten pomysłowy plan wcielić w życie, ważna jest wiedza na temat prawidłowego przechowywania poszczególnych dań. Kapusta z grzybami w lodówce zachowuje świeżość do 7 dniu, a w zamrażarce nawet kilka tygodni.
Przepis na świąteczną kapustę z grochem
Składniki:
3 garście suszonych grzybów uprzednio namoczonych
0,5 kg kiszonej kapusty
2 cebule
kawałek jabłka
4 łyżki oliwy
0,5 szklanki wolu lub bulionu warzywnego
8-10 suszonych śliwek bez pestek
0,5 łyżeczki kminku
0,5 łyżeczki cukru
1-2 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
Aromatyczna kapusta z grzybami krok po kroku
Kapustę odciśnij w dłoniach i posiekaj. Namoczone grzyby wyjmij z wody i pokrój w paseczki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zaś jabłko do kapusty z grzybami obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć na nią cebulę i podsmażaj warzywo przez klika minut. Następnie dodaj do niego kapustę, oraz wszystkie przyprawy i sos sojowy. Całość smaż przez minutę, często mieszając.
Do zawartości patelni dołóż grzyby oraz jabłko. Podsmażaj jeszcze przez chwilę, a następnie zalej składniki kapusty z grzybami bulionem lub wodą. Na koniec dorzuć pokrojone na cząstki suszone śliwki. Gotuj potrawę pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Z kapusty z grzybami zdejmij pokrywkę i zredukuj ilość płynu, od czasu do czasu mieszając. Dodaj kolejne 2 łyżki oliwy i wymieszaj. Podgotuj potrawę jeszcze przez 1-2 minuty i zdejmij całość z ognia. Kapusta z grzybami gotowa jest do podania. Poznaj przepis na przepyszny kulebiak faszerowany kapustą. Warzywo można przygotować również z dodatkiem łuskanego grochu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nie jabłko, nie cebulka. Na święta podaj śledzie z aromatycznym skarbem lasu
Babcina receptura na staropolski krem grzybowy. Wielka konkurencja dla tradycyjnej grzybowej
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama