Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strasznie smaczna papryka faszerowana. Obiad idealny na Halloween. Nie tylko dzieci będą zachwycone

Strasznie smaczna papryka faszerowana. Obiad idealny na Halloween. Nie tylko dzieci będą zachwycone

Papryka faszerowana na Halloween
canva/

Paprykę faszerowaną można przygotować na różne sposoby. Tym razem proponujemy wam podanie ich w formie znanej z halloweenowych dekoracji. Warzywo z buźką spodoba się dzieciom, a smaczny farsz ukryty wewnątrz zachwyci także dorosłych. Spróbujecie?

Straszna odsłona papryki faszerowanej będzie idealna na Halloween. Zdrowe i pełne smaku nadzienie na bazie soczewicy podane w atrakcyjnej formie sprawi, że przysmak szybko zniknie z talerzy. Przygotowanie wcale nie będzie aż tak skomplikowane. Warto się skusić.

Przepis na straszną paprykę faszerowaną

Składniki:

  • 4-6 papryk, najlepiej pomarańczowych

  • 300 g czerwonej soczewicy

  • 420 ml wody lub bulionu warzywnego

  • 1 większa cebula

  • 2 małe marchewki

  • 150 g sera feta (można pominąć)

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

  • 75-100 g przecieru pomidorowego

  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub cukru (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić paprykę faszerowaną na Halloween? Znamy patent na smaczne i sycące danie

Przygotowanie zaczynamy od umycia i oczyszczenia papryki. Każde z warzyw po opłukaniu pozbawiamy górnej części z ogonkiem, zachowując ją. Wydrążamy białe fragmenty z pestkami. W warzywach wycinamy otwory w kształcie nosa, oczu i ust — chcemy uzyskać efekt podobny jak przy wykonaniu lampionu z dyni.

Uformowane warzywa smarujemy oliwą z oliwek i układamy w naczyniu żaroodpornym. Soczewicę płuczemy na sicie i gotujemy przez 12 minut w osolonym wrzątku lub bulionie. Studzimy ją i doprawiamy kminem rzymskim.

Na patelni szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy obraną i startą na tarce o średnich oczkach marchewkę. Wrzucamy również kawałki papryki. Podsmażamy przez 3 minuty, a następnie łączymy całość z ziołami i przecierem pomidorowym.

Podgrzewamy jeszcze chwilę i doprawiamy pieprzem oraz odrobiną soli. Wlewamy syrop klonowy, jeśli całość jest zbyt kwaskowa. Ciepłą zawartość patelni mieszamy z soczewicą i pokruszonym serem feta. Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążoną paprykę i przykrywamy ją „wieczkami". Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Wskazówki dotyczące przygotowania faszerowanej papryki:

  • Zamiast soczewicy możecie wykorzystać też mielone mięso drobiowe. Podsmażcie je na oliwie, zanim wrzucicie marchewkę i dalej postępujecie według podanej instrukcji.

  • Wegańską wersję dania uzyskacie zastępując fetę roślinnym odpowiednikiem lub naturalnym tofu w ziołowej marynacie. Możecie też po prostu ja pominąć.

Na naszej stronie znajdziecie wiele innych przepisów na dania z papryką. Wypróbujcie smaczne i sycące warzywne leczo cioci Kasi. Być może też skusi was patent na pyszną zupę z tego warzywa.

Papryka faszerowana na Halloween jest znakomita
canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: