Strasznie smaczna papryka faszerowana. Obiad idealny na Halloween. Nie tylko dzieci będą zachwycone
Paprykę faszerowaną można przygotować na różne sposoby. Tym razem proponujemy wam podanie ich w formie znanej z halloweenowych dekoracji. Warzywo z buźką spodoba się dzieciom, a smaczny farsz ukryty wewnątrz zachwyci także dorosłych. Spróbujecie?
Straszna odsłona papryki faszerowanej będzie idealna na Halloween. Zdrowe i pełne smaku nadzienie na bazie soczewicy podane w atrakcyjnej formie sprawi, że przysmak szybko zniknie z talerzy. Przygotowanie wcale nie będzie aż tak skomplikowane. Warto się skusić.
Przepis na straszną paprykę faszerowaną
Składniki:
4-6 papryk, najlepiej pomarańczowych
300 g czerwonej soczewicy
420 ml wody lub bulionu warzywnego
1 większa cebula
2 małe marchewki
150 g sera feta (można pominąć)
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kminu rzymskiego
75-100 g przecieru pomidorowego
1-2 łyżeczki syropu klonowego lub cukru (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
oliwa z oliwek
Jak zrobić paprykę faszerowaną na Halloween? Znamy patent na smaczne i sycące danie
Przygotowanie zaczynamy od umycia i oczyszczenia papryki. Każde z warzyw po opłukaniu pozbawiamy górnej części z ogonkiem, zachowując ją. Wydrążamy białe fragmenty z pestkami. W warzywach wycinamy otwory w kształcie nosa, oczu i ust — chcemy uzyskać efekt podobny jak przy wykonaniu lampionu z dyni.
Uformowane warzywa smarujemy oliwą z oliwek i układamy w naczyniu żaroodpornym. Soczewicę płuczemy na sicie i gotujemy przez 12 minut w osolonym wrzątku lub bulionie. Studzimy ją i doprawiamy kminem rzymskim.
Na patelni szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy obraną i startą na tarce o średnich oczkach marchewkę. Wrzucamy również kawałki papryki. Podsmażamy przez 3 minuty, a następnie łączymy całość z ziołami i przecierem pomidorowym.
Podgrzewamy jeszcze chwilę i doprawiamy pieprzem oraz odrobiną soli. Wlewamy syrop klonowy, jeśli całość jest zbyt kwaskowa. Ciepłą zawartość patelni mieszamy z soczewicą i pokruszonym serem feta. Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążoną paprykę i przykrywamy ją „wieczkami". Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Wskazówki dotyczące przygotowania faszerowanej papryki:
Zamiast soczewicy możecie wykorzystać też mielone mięso drobiowe. Podsmażcie je na oliwie, zanim wrzucicie marchewkę i dalej postępujecie według podanej instrukcji.
Wegańską wersję dania uzyskacie zastępując fetę roślinnym odpowiednikiem lub naturalnym tofu w ziołowej marynacie. Możecie też po prostu ja pominąć.
Na naszej stronie znajdziecie wiele innych przepisów na dania z papryką. Wypróbujcie smaczne i sycące warzywne leczo cioci Kasi. Być może też skusi was patent na pyszną zupę z tego warzywa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rewelacyjny patent na dżem z gruszki i żurawiny. Nikt nie przejdzie obojętnie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama